Prefectul Harasim va solicita Ministerului Sănătăţii un punct de vedere privind prezenţa bacteriei Clostridium perfringens în apele din judeţ

La Prefectura Suceava a avut loc, ieri, o şedinţă a Grupului de suport tehnic – epidemii, la care au participat reprezentanţii ISU „Bucovina” Suceava, APM Suceava, DSP Suceava, GNM­CJ Suceava, SGA Suceava, DSVSA Suceava, pe tema prezenţei bacteriei Clostridium perfringens în apele de suprafaţă din judeţ.

În urma acestei şedinţe s-­a hotărât solicitarea unui punct de vedere Ministerului Sănătăţii referitor la rezultatele analizelor oferite de DSP Neamţ, cât şi cu privire la interpretarea acelor valori.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că, după depistarea bacteriei Clostridium perfringens într-un lac din judeţul Neamţ, de unde se făcea captarea cu apă pentru municipiul Piatra Neamţ şi comunele limitrofe, problema a fost soluţionată prin captări de adâncime.

El a spus însă că au fost făcute analize ale apei, de DSP Neamţ, inclusiv pe râul Bistriţa, în judeţul Suceava, iar ultimele verificări au indicat valori mici ale acestei bacterii în zona dintre Vatra Dornei şi Broşteni, dar că a apărut o valoare mare în amonte, în zona Cârlibaba, unde debitul râului este mic, ceea ce pune semne de întrebare.

Prefectul a spus că în aceste condiţii a solicitat ca Apele Române să refacă analizele apei cu o firmă care este acreditată în acest sens, pentru a se verifica rezultatul obţinut de analizele DSP Neamţ.

El a mai arătat că va solicita un punct de vedere al Ministerului Sănătăţii privind prezenţa acestei bacterii în apele de suprafaţă, dacă este periculoasă, şi să fie interpretate rezultatele măsurătorilor.

Harasim a menţionat că prezenţa bacteriei în cursurile de apă din bazinul hidrografic râu Bistriţa va fi monitorizată în continuare şi se vor efectua noi analize de laboratoare acreditate RENAR.

Reamintim că autorităţile din judeţul Neamţ s­au alertat la începutul lunii februarie după ce s­-a constatat că în apa lacului Bâtca Doamnei, care este captare de apă pentru municipiul Piatra Neamţ şi comune limitrofe, există încărcare mare cu bacteria Clostridium perfringens. Reprezentanţii furnizorului de apă, Apa Serv, au anunţat că în municipiul Piatra Neamţ nu s­-a livrat apă care să nu fie conformă cu standardele, iar din data de 2 februarie s­-a întrerupt furnizarea apei de la Uzina de Apă Bâtca Doamnei, municipiul Piatra Neamţ şi localităţile din aval fiind alimentate cu apă din sursa de profunzime Vaduri.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI