PSD Suceava 2020

9 Martie

Ziua comemorării foştilor deţinuţi şi persecutaţi politic din perioada fostului regim comunist

Ca în fiecare an, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Filiala Suceava, comemorează pe fraţii săi de suferinţă, trecuţi la cele veşnice.

Această comemorare are loc în ziua de 9 martie, la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” de lângă clădirea Tribunalului, printr-o scurtă slujbă religioasă.

Numărul impresionant de mare al celor care au trecut prin închisori, lagăre de muncă şi deportări, de populaţii întregi, în condiţii inumane, precum şi perioada lungă în care s-au desfăşurat aceste nelegiuiri ne-a determinat să asemuim aceste suferinţe cu perioada martirajului vechilor creştini.

Pentru foştii deţinuţi şi persecutaţi politic, supravieţuitori ai unui adevărat genocid, suferinţele trecutului s-au transformat în dezamăgiri amare când privesc prezentul care, după 26 de ani de la căderea dictaturii, nu reuşeşte să îndepărteze mentalităţile rele, de ură şi dezbinare, pe care le-au lăsat vechile instituţii de tristă memorie.

Pe lângă tarele moştenite de la vechiul regim, ne-am trezit şi cu influenţe proaste, venite din afară.

În lipsa unei educaţii sănătoase, pătrunsă de adevăratele cerinţe sufleteşti, importăm toate deşeurile morale pe care le-au creat transformările epocii prezente.

Sub impulsul unei libertăţi prost înţelese, metodele de învăţământ actuale au renunţat la principiile generale de cunoaştere, în favoarea instinctelor individuale egoiste.

Tot ceea ce a fost creat de înţelepţii şi marii pedagogi din trecut este îndepărtat, pas cu pas, iar în locul lor au fost propuse şi chiar dezvoltate concepte hazardate, care sfidează naţiunea şi chiar bunul-simţ.

Se simte tot mai mult lipsa unor personalităţi puternice, devotate intereselor generale, care singure pot conduce la o prosperitate pentru toţi.

În schimb, este tot mai vizibilă dezvoltarea unui semidoctism, o falsă învăţătură care tinde să contamineze şi formele ierarhice cele mai de jos.

Ca oameni aflaţi la apusul vieţii, noi, foştii deţinuţi politici, ne gândim atât la visurile noastre spulberate de vremuri, dar şi la cele ce vor veni.

De când e lumea, bătrânii au purtat de grijă copiilor, nepoţilor şi de soarta acestora în viitor.

Faţă de suferinţele îndurate sub regimul comunist, cât şi faţă de cei care au luptat activ pentru căderea regimului dictatorial, mulţi se întreabă, pe bună dreptate: „Au meritat atâtea suferinţe, au meritat atâtea sacrificii?”

M. JAUCA,

preşedinte Filiala AFDPR

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: