120 ani de la târnosirea Bisericii “Sf. Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc

“Parohia «Sf. Nicolae» din Câmpulung Moldovenesc este una dintre cele mai vechi structuri instituţionale bisericeşti din acest oraş, coborând în timp până în zorii începuturilor organizatorice administrative ale târgului câmpulungean, aparţinând dintotdeauna protopopiatului care îşi are sediul în această localitate”.

Informaţiile primite de la părintele paroh, dr. Ilie Macar, ca şi scrierile soţilor Vasile şi Otilia Sfarghiu, ale lui Graţian Jucan, N. Barbu, atestă că actuala biserică, de proporţii monumentale, a fost construită între anii 1887-1896, cu binecuvântarea ÎPS Silvestru Morariu Andrievici, la punerea pietrei de temelie participând şi Principele de coroană Rudolf, fiul Împăratului Francisc Iosif I, aflat în vizită în Bucovina.

Terminată în timpul slujirii ca paroh a preotului Teodor Doboş şi târnosită, la 13 septembrie 1896 de mitropolitul Arcadie Ciupercovici, fiu al locului, biserica a fost construită în stil neobizantin, în formă de cruce treflată, cu o superbă cupolă şi abside largi, semicirculare, având la exterior lungimea de 40 m, iar lăţimea de 25 m, fiind proiectată de arhitectul Cosinschi şi rămânând până astăzi un punct de referinţă cultural-spiritual pentru urbea noastră.

De-a lungul anilor, biserica a fost împodobită şi îmbogăţită cu construcţii aferente, printre care clopotniţa de beton şi cărămidă, care susţine trei clopote mari realizate prin donaţiile credincioşilor. Clopotele au fost restaurate şi modernizate în anul 2015.

În mai multe rânduri, biserica a fost zugrăvită, mai întâi în anul 1912 de pictorul Franz Jahoda, sub coordonarea parohului Nicolae Ţurcan.

Un amplu proces de reînnoire a cunoscut biserica şi după degradarea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a fost cuprinsă şi de un incendiu, prin strădania şi contribuţia credincioşilor păstoriţi de vrednicul de pomenire preot George Antonescu, apreciat şi ca un sensibil poet bucovinean. S-a realizat atunci o frumoasă pictură, “lucrare artistică de reafirmare a stilului bizantin autentic, pe coordonatele identităţii culturale locale şi naţionale” (pr. dr. Ilie Macar).

Din aceeaşi sursă aflăm că în 1965 s-a realizat pictura fresco, o execuţie iconografică de mare ţinută artistică, a pictorilor Eremia Profeta şi Constantin Călinescu.

După cum aflăm şi din cartea “Lăcaşuri de cult şi slujitorii ei”, semnată de Vasile şi Otilia Sfarghiu, la biserica “Sf. Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc au slujit de-a lungul timpului peste 25 preoţi, fiecare dintre ei străduindu-se să adauge ceva bisericii pentru a oferi o ambianţă caldă de rugăciune credincioşilor care o frecventează. Spaţiul nu ne permite să-i amintim pe toţi, ci doar pe cei ce au rămas încă în amintirea câmpulungenilor şi nu numai. Între aceştia, părintele Gheorghe Agapi, administrator în 1928-1929; Ilie Păsăilă, paroh între 1929-1945, doctor în teologie. Acesta a rămas în amintirea credincioşilor prin pastoraţia exemplară, prin erudiţie, bunătate şi popularitate mai ales în rândul tinerilor. Între anii 1945-1970, a îndeplinit şi funcţia de protopop.

Numele preotului George Antonescu, sub coordonarea căruia s-a realizat prima pictură fresco, este cunoscut şi din literatură, acesta fiind printre fondatorii “Grupării Iconarilor”, care a activat la Cernăuţi. Pe lângă paroh şi protopop, timp de şapte ani, părintele Antonescu, care îşi doarme somnul de veci în cimitirul Ionei, a fost o prezenţă remarcabilă în viaţa spirituală a Câmpulungului Moldovenesc şi nu numai.

O impresie de vrednic gospodar, cu multă iniţiativă, lasă în inima concetăţenilor săi părintele Dragoş Păduraru, realizatorul, printre altele, al complexului din cimitirul Ionei, care cuprinde biserica, sala de prăznuire şi alte dependinţe necesare mai cu seamă la slujbele de înmormântări şi pomeniri, multe îmbunătăţiri şi construcţii utile, printre care iluminatul aleilor şi un grup sanitar, fiind aduse de actualul paroh, părintele Ilie Macar. Mai amintim, printre slujitorii bisericii, pe părintele Gheorghe Popa, doctor în teologie, profesor universitar la Facultatea de Teologie, acum şi prorector al Universităţii „Al. Ioan Cuza” din Iaşi.

În prezent parohia este condusă de părintele dr. Ilie Macar, cu ajutorul vrednicilor preoţi slujitori Orest Babici şi Gheorghiţă Niţă, care, la parohiile de unde au venit, respectiv Capu Câmpului şi Baia, au lăsat realizări importante. Amintim de asemenea şi alţi slujitori actuali, care contribuie la bunul mers al activităţii parohiale, Miroţoi Ştefan, Matei Florin, Popescu Eugen ş.a.

În aceşti ani, biserica a cunoscut îmbunătăţiri remarcabile. În curtea sa, s-a construit o clădire socială modernă, cuprinzând o capelă mortuară, cu cameră frigorifică, sală socială cu bibliotecă şi bucătărie, grupuri sanitare şi magazie, clădire finalizată în anul 2012, de folosinţa căreia se bucură, cu recunoştinţă, nu doar enoriaşi aparţinând parohiei “Sf. Nicolae”, ci şi din întregul oraş.

Prin grija părintelui paroh dr. Ilie Macar, cunoscut şi apreciat scriitor şi publicist de lucrări de specialitate, aici sunt periodic asistate persoane cu lipsuri materiale, între care mulţi copii, care sunt ajutaţi cu meditaţii, pe bază de voluntariat, pentru a obţine rezultate mai bune la învăţătură.

La desfăşurarea unor importante activităţi educativ-culturale şi misionar-filantropice, prin programele “Alege şcoala” şi “Hristos împărtăşit copiilor”, biserica se bucură de o strânsă colaborare cu şcolile din cuprinsul parohiei şi cu alte instituţii şi autorităţi locale. Menţionăm de asemenea pelerinajele organizate la locuri sacre din ţară şi din Ţara sfântă, activităţile cultural-artistice, cu aportul meritoriu atât al corului de adulţi, cât şi al celui de copii, la formarea şi pregătirea acestora aducându-şi contribuţia, de-a lungul anilor, învăţătorul Teofil Şandru, Macrina Moroşan, iar în prezent Paraschiva Horga, devenite dirijoare din rândul coriştilor, prof. Crăciunescu Tiberiu, care se ocupă de corul de copii. Asupra pregătirii calitative a corului şi-au pus amprenta profesorul Emil Forfotă, o personalitate în arta dirijoratului, şi col. r. Vasile Ioan.

“În toată activitatea pastoral-misionară – a menţionat părintele Macar –, slujitorii acestei parohii au simţit ajutorul şi ocrotirea patronului său spiritual, Sf. Ierarh Nicolae, păstorul cel bun şi darnic”, dar şi sprijinul concret al unor oameni de bine, consilieri, epitropi, enoriaşi, sponsori, fără de care multe nu ar fi putut fi realizate.

Sărbătorirea în acest an a 120 ani de la târnosirea Bisericii “Sf. Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc este un omagiu adus tuturor acelora care au făcut ca acest locaş de cult să înflorească şi să fie sprijin sufletesc credincioşilor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI