Re-cunoaşterea şi recunoştinţa Bucovinei

Într-un „interviu de tinereţe”, Mircea Martin mărturisea că, „ideal vorbind, aş fi vrut ca locul naşterii mele să fie Bucovina”, spunea ieri, printre multe altele, Mircea A. Diaconu, confirmând profilul profesorului, criticului literar şi teoreticianului criticii care tocmai urma să devină DHC al Universităţii „Ştefan cel Mare”, chiar în ziua aniversării acesteia. Pentru ca, ulterior, în discursul său, acad. Mircea Martin să rememoreze cum, în urmă cu exact 50 de primăveri, conducând un grup de studenţi, avea să calce pentru prima dată pe pământul Bucovinei şi, mai mult decât atât, avea să se afle, pentru câteva clipe adânci, la Putna, singur cu sine, spre a înţelege apoi, pentru sine şi pentru noi, că Bucovina reprezintă „locul de unde începe al doilea descălecat al nostru, cel spiritual”. Mircea Martin avea să-şi amintească ieri că, pe urmă, fiecare revenire în Bucovina a avut, pentru domnia sa, însemnătatea unei re-cunoaşteri, cu siguranţă gândindu-se inclusiv la contextele în care alegea ca Universitatea de la Suceava să fie gazda unei prestigioase conferinţe a Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România, în care prezida, la Suceava şi Mălini, juriul unei ediţii a Concursului de poezie „Nicolae Labiş” sau, nu în ultimul rând, în care, la Cernăuţi, participa la manifestări prilejuite de aniversarea naşterii lui Mihai Eminescu; plus la sumedenia de fire întreţesute cu foşti studenţi din Bucovina, mai vechi sau mai noi colaboratori, cititori de ieri şi de azi. Prin urmare, înţelegem că titlul pe care i l-a decernat ieri USV – punând în relaţie metafora celui de-al doilea descălecat cu cea care conferă raţiune Universităţii de la Suceava însăşi, ca unică instituţie românească de învăţământ superior din această zonă, în numele lui Ştefan, al Putnei şi al lui Eminescu – reprezintă recunoştinţa şi omagiul Bucovinei faţă de acad. Mircea Martin.

…Cu precizarea că citatul n-ar trebui perceput ad litteram, Mircea Martin îl evoca ieri (şi) pe Benedetto Croce, spunând că „cine îl citeşte pe Dante este Dante”. Aşadar, permiţându-ne o extensie, cine „citeşte” Bucovina…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: