Despre ospitalitate

O frumoasă coincidenţă face ca la aniversarea Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava să intre în librării volumul “Despre ospitalitate. De la Homer la Kafka” de Alain Montandon, apărut la editura ieşeană Institutul European, în colecţia “Eseuri de ieri şi de azi”. Coincidenţa este legată de numele traducătoarei, care semnează deopotrivă prefaţa şi notele, universitara suceveană Muguraş Constantinescu, redactor-şef al revistei “Atelier de Traduction”, autoare cunoscută de cărţi şi studii de traductologie, dar şi a altora, consacrate basmului cult, tărâm pe care se întâlneşte şi cu Alain Montandon. De altminteri, amândoi sunt laureaţi ai prestigiosului Institut Internaţional Charles Perrault.

În ceea ce priveşte cartea, până la atenţia pe care merită din plin să i-o acorde şi critica, şi cititorii din România, să-i dăm cuvântul prof. univ. dr. Muguraş Constantinescu: “Volumul constituie un original eseu literar, care, pornind de la modelul oferit de miturile greceşti şi de epopeile homerice, urmăreşte variaţiile lui în texte moderne. Autorul lui, reputat specialist în domeniu, radiografiază problema ospitalităţii, raportată adeseori la aceea a dorinţei, în elementele ei esenţiale, la câţiva din marii autori ai lumii: Homer, Rousseau, Flaubert, Camus, Mandiargues, Vercors, Landolfi, Kafka etc. El analizează cu subtilitate ambivalenţa actului de ospitalitate (care poate degenera în exces şi în ostilitate), regulile care o guvernează, complicatul joc de prestaţii şi contraprestaţii care îi asigură echilibrul. (…) Cartea lui Alain Montandon ne oferă mai mult decât o prezentare a legilor şi regulilor ospitalităţii în diverse civilizaţii, opere, autori, deoarece ea constituie o interogaţie modernă asupra acestora, alertându-ne asupra pericolelor şi derapajelor ospitalităţii şi propunându-ne o deschidere spre problematica raportului dintre identitate şi alteritate, care se pune de câte ori gazda şi oaspetele stau faţă în faţă”.

“Despre ospitalitate” oferă o lectură interesantă şi încântătoare, oricare ar fi “etajul” la care accede cititorul, dar şi neliniştitoare prin inevitabila raportare la migraţiile cu care se confruntă continentul european. De aceea, cartea lui Alain Montandon ar trebui să-şi afle locul şi între volumele neapărat de consultat ale politicienilor, chiar dacă aceştia, şi din păcate nu numai ei, consideră că vremea în care cărţile pot să ofere răspunsuri a trecut.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: