Un dar de carte

Un dar de carte1Distinsa profesoară Jenica Romanică, de la Liceul Teoretic „Ion Luca”, este binecunoscută în municipiul nostru şi în judeţ pentru rezultatele deosebite în profesie şi, în ultimii ani, ca scriitor şi publicist. De curând, dorind să-şi facă „un cadou”, după cum mărturisea, ne-a făcut nouă, cei care am fost invitaţi în modernul sediu al Centrului de Informare şi Documentare din cadrul liceului, un dar, o carte frumoasă, scrisă cu mult har şi suflet, intitulată simbolic „Agora 60”. Au fost de faţă conducerea liceului, colegi, actuali şi foşti elevi, scriitori dorneni şi membri ai Filialei „Arboroasa” a Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina (doamna profesoară este vicepreşedintă a filialei), prieteni ai autoarei.

Lansarea cărţii a debutat cu o surpriză pentru autoare, un grupaj de imagini care au sugerat etape ale devenirii sale din copilărie până în prezent, momentul fiind pregătit de bibliotecara Rodica Crăciun, în complicitate cu colegii de catedră şi membrii familiei. Moderatoarea manifestării, prof. Ana Maria Apetri, s-a referit la metafora din titlu, la temele mari tratate de schiţele, amintirile şi poemul din carte, subliniind câteva: satul ardelenesc (de unde este originară doamna profesoară), Basarabia, şcoala ş.a., vădind dedicaţia sa pentru profesiunea aleasă şi, mai ales, menirea dascălului femeie. Exemplul de cadru didactic pe care îl oferă prof. Jenica Romanică, entuziasmul cu care se apropie de elevi „ca o prietenă, ca o mamă”, educaţia patriotică cultivată în rândul tinerei generaţii „ca garant al revigorării neamului nostru”, limbajul literar elevat au fost subliniate în intervenţia poetei Taţiana Vlad Guga. „A organizat excursii cu elevii să-şi cunoască ţara, dar şi Basarabia şi regiunea Cernăuţi, pentru a-i educa pe tineri în spiritul frăţietăţii” a mai remarcat distinsa vorbitoare.

Despre începuturile literare, datând din clasa a IV-a, când a publicat într-o revistă pentru copii, despre evoluţia pasiunii pentru scris, a vorbit autoarea. Psihologul Delia Drăgan, colegă de cancelarie a prof. Romanică, a realizat o pertinentă „radiografie” a conţinutului cărţii, care cuprinde „experienţe personale, gânduri, experienţe colective, trăiri ale unor oameni cărora nu le acordăm suficientă atenţie. A găsit modele, este o luptătoare, are verticalitate, mesajul pe care ni-l transmite este că dincolo de toate, oamenii trebuie să se unească pentru a rămâne ceva din trecerea lor prin lume”. Prof. Gruia Ungurian s-a referit la calităţile de prieten şi coleg ale autoarei, la faptul că a surprins dimensiunile sufleteşti ale celor din jur şi a mărturisit, indirect, marea sa dragoste pentru natură. O prezentare minuţioasă a cărţii din perspectiva conţinutului, a temelor abordate şi a modului în care le-a tratat, a realizat scriitorul Gheorghe C. Patza. Vorbitorul s-a referit la activitatea prof. Romanică în cadrul ASATD, dar şi în publicistică. De fapt „autoarea reuneşte o mare parte din articolele publicate în «Crai nou», pentru ca informaţiile să dăinuie în timp. E o pasionată turistă prin munţi, se apropie de Calistrat Hogaş în descrierea muntelui, cu deosebirea că observă urme ale prezentului, mai puţin plăcute vederii”. În concluzie subliniază caracterul moral, didactic şi educativ (mai ales pentru elevi).

Faptul că această carte înseamnă „viaţa unui om care a depus foarte mult suflet în tot ceea ce a făcut şi pune în lumină trăsături de caracter precum simplitate, generozitate, răbdare, dinamism, spirit de iniţiativă şi exigenţă faţă de propria persoană” a fost remarcat de prof. Rozalia Pungovschi. Lirismul de care sunt impregnate povestirile şi reportajele din carte a fost evidenţiat de prof. Vasile Panţiru, care a lecturat şi un pasaj semnificativ din poemul „Un pumn de cuvinte”. Prof. Mirela Neagoş consideră acest volum „o carte rotundă, care subliniază frumuseţea şi trăinicia vieţii satului, rolul familiei, al şcolii, credinţa, ţara – tot ce înseamnă crezul vieţii”. Evidenţiază atitudinea socială conţinută în scriere, consemnarea onestă a activităţii colectivului de profesori şi elevi în care şi-a desfăşurat activitatea.

„Un model de iubire, de curaj, de dăruire pe care trebuie să-l păstrăm în aceste vremuri, când avem nevoie de repere”, aşa a caracterizat prof. Dorina Paicu această scriere, oglindă fidelă a unui om care „şi-a asumat responsabilitatea misiunii de dascăl”. Florile recunoştinţei foştilor elevi au fost înmânate profesoarei de Andreea Ionescu. Opinez că această carte a fost una aşteptată (este al treilea titlu de autor), întrucât prof. Romanică are o bogată activitate, nu numai didactică, ci şi publicistică şi literară recunoscută, deţinând două premii (I şi III) pentru reportaj în cadrul Festivalului Naţional „Rezonanţe udeştene” şi un premiu II în cadrul proiectului „Învingător prin artă”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: