Din prima zi a primăverii calendaristice

Rentierii agricoli sunt chemaţi la vizarea carnetelor

> Anul trecut s-au prezentat pentru a pune viza 241 de beneficiari, în contul lui 2014 ei încasând drepturi în valoare de peste 255.000 de lei > „În cazul în care datele declarate nu corespund realităţii, dreptul de a primi rentă viageră se suspendă” precizează Vasile Iacob Caciur, şeful APIA Suceava

În perioada 1 martie – 31 august 2016 se aplică viza pe carnetele de rentier, face cunoscut Vasile Iacob Caciur, directorul executiv al Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava. Rentierii trebuie să se prezinte la aplicarea vizei având asupra lor carnetul de rentier agricol; contractul de arendare; actul de identitate în original; documentul de coordonate bancare; după caz, decizia de la comisia de expertiză medicală, pentru gradele de invaliditate I şi II. În cazul în care solicitarea este făcută de un reprezentant legal, este necesară prezentarea procurii notariale, a curatelei sau hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile, din care rezultă că solicitantul este tutore al rentierului agricol.

„În cazul în care se constată că datele declarate nu corespund realităţii, dreptul de a primi rentă viageră se suspendă până la data completării dosarului, conform prevederilor legale în vigoare” pune în vedere Vasile Iacob Caciur.

În intervalul 1 martie – 31 august al anului trecut, s-au prezentat pentru a pune viza 241 de beneficiari, în contul lui 2014 ei încasând drepturi în valoare de 255.919 lei.

Renta viageră se achită într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este solicitată. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren extravilan vândut şi contravaloarea a 50 de euro pe an, în cazul fiecărui hectar de teren extravilan arendat. Pentru suprafeţele mai mici de un hectar, suma plătită va fi proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată. Plata rentei viagere agricole se face în lei, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de BNR în anul pentru care respectiva prestaţie financiară este datorată. Plata se efectuează de către APIA, prin mandat poştal, virament bancar sau orice modalitate prevăzută de lege. Renta viageră se plăteşte într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este solicitată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: