Pentru programele de sănătate desfăşurate de şi prin DSP

Ministerul Sănătăţii a trimis mai repede banii, ceea ce va permite o planificare mai bună a achiziţiilor

Bugetul alocat de Ministerul Sănătăţii pentru programele de sănătate care se desfăşoară prin Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava este la nivelul anului trecut, dar până la sfârşitul lui 2016 mai pot apărea bani în plus prin rectificative de buget.

„Suntem mulţumiţi de finanţarea pentru programe de sănătate, iar faptul că anul acesta banii au venit foarte repede, la sfârşitul lunii ianuarie, ne permite să facem o planificare corectă a achiziţiilor de materiale, reactivi, medicamente” a declarat directoarea adjunctă de la DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu.

 Ea a precizat că pentru programul de vaccinare a copiilor sunt 462.000 lei, bani cu care vor fi plătiţi şi medicii de familie care realizează campania de vaccinare, iar programul pentru boli transmisibile este în valoare de 274.000 lei, cu 50% mai mare faţă de anul trecut. Pentru monitorizarea factorilor de risc din mediu – apă, sol, aer – pentru medicina muncii şi toxiinfecţii alimentare bugetul este în valoare de 35.000 lei.

Bugetul pentru HIV/SIDA: 5 milioane pentru tratamentul celor aproape 200 de bolnavi

În afară de programele de mai sus, care sunt desfăşurate de DSP, mai sunt programe finanţate prin această instituţie, dar desfăşurate de Spitalul Judeţean. Cel mai mare buget este pentru tratamentul pacienţilor cu HIV/SIDA, în valoare de circa 5 milioane lei. Dr. Zorescu a precizat că este un buget asemănător celui de anul trecut, an în care „nu au fost discontinuităţi în asigurarea tratamentului acestor pacienţi, deşi numărul lor a crescut”. Astfel, dr. Zorescu a informat că la 31 decembrie 2015 erau înregistrate 228 persoane cu HIV/SIDA, dintre care 211 se aflau în evidenţă activă, 117 fiind bărbaţi. Anul trecut se aflau în tratament, la Centrul judeţean de HIV/SIDA de la Spitalul Judeţean, 198 pacienţi. Din nefericire, patru dintre pacienţi sunt copii cu vârste între 5 şi 9 ani, un caz este la categoria de vârstă 13-14 ani, iar patru sunt tineri cu vârste de 15-19 ani. Tot anul trecut s-au înregistrat 25 cazuri noi de HIV/SIDA, la care s-au adăugat trei transferuri din alte judeţe, pacienţi luaţi în evidenţă de DSP Suceava, şi au fost cinci decese prin această boală, din care două persoane diagnosticate chiar în 2015.

Pentru bolnavii de TBC trataţi la Spitalul Judeţean Suceava s-au alocat 214.000 lei.

Programul de screening pentru cancerul de col uterin are un buget de 211.000 lei, acelaşi ca în anul trecut.

Pentru acţiuni prioritare de sănătate, program care cuprinde doar Spitalul Judeţean Suceava, bugetul este de 272.000 lei. Aceşti bani vor fi folosiţi în Secţiile Anestezie Terapie Intensivă, adulţi şi copii, şi Secţia Neonatologie, în afară de banii primiţi de Casa de Asigurări de Sănătate.

Alţi 18.000 de lei s-au alocat Spitalului Judeţean pentru programul prin care se asigură tratamentul cazurilor de infarct miocardic acut, aceeaşi sumă ca anul trecut, iar pentru tratamentul trombolitic al pacienţilor cu accident vascular cerebral (AVC), program în care Spitalul Judeţean a intrat la sfârşitul anului trecut, s-au alocat 75.000 lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: