Mai puţini suceveni care au lucrat în UE solicită pensie comunitară

> În anul 2015, Casa Judeţeană de Pensii Suceava a prelucrat numai 84 de dosare comunitare, comparativ cu 229 în 2014

Persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi care au lucrat în statele membre ale Uniunii Europene pot beneficia de pensie comunitară, informează Casa Judeţeană de Pensii Suceava, precizând că este vorba despre beneficiarii prevăzuţi în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Facilitatea a devenit operaţională după ce, începând cu 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeană, legislaţia comunitară în domeniul asigurărilor sociale a devenit direct aplicabilă şi în ţara noastră, în relaţia cu celelalte state membre ale UE. În acest sens, în anul 2015 Casa Judeţeană de Pensii Suceava a prelucrat 84 de dosare comunitare. Din total, 33 de dosare au fost soluţionate prin emiterea deciziei în situaţia în care casa teritorială de pensii este instituţie în cauză, iar 51 de dosare au fost rezolvate prin emiterea deciziei în situaţia în care casa teritorială de pensii este instituţie de instrumentare. Numărul solicitanţilor de pensie europeană este în scădere, în anul 2014, angajaţii CJP prelucrând 229 de documentaţii cu specificul amintit, 53 fiind soluţionate prin emiterea deciziei în postura în care casa teritorială de pensii este instituţie în cauză, iar 176 dosare prin emiterea deciziei în calitatea CJP de instituţie de instrumentare.

Tot în anul 2015, la Casa Judeţeană Pensii Suceava au fost solicitate 217 de confirmări a perioadelor de asigurare din România, cât şi 183 de confirmări a perioadelor de asigurare din străinătate. Şi în acest caz se înregistrează o diminuare, pe durata anului anterior fiind cerute 387 de confirmări a perioadelor de asigurare din România, dar şi 233 de confirmări a perioadelor de asigurare din străinătate.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI