În săptămâna 25-31 ianuarie

Gripa sezonieră şi-a intrat în drepturi, cu 13 cazuri înregistrate, din care şase internate

Treisprezece cazuri de afecţiuni clinice compatibile cu gripa au fost înregistrate, în judeţul Suceava, în săptămâna 25-31 ianuarie, şase dintre aceşti pacienţi fiind internaţi în spitalele din Suceava şi Rădăuţi, iar evoluţia lor fiind favorabilă, ne-a informat Direcţia de Sănătate Publică.

Reprezentanţii DSP au declarat, ieri, că dintre aceste cazuri raportate, Laboratorul Institutului DSP „Cantacuzino” a confirmat serologic existenţa virusului gripal sezonier AH1N1 la un bărbat de 55 de ani, din zona Suceava, cu comorbidităţi, bărbat care a fost internat, până miercuri, la Spitalul Judeţean de Urgenţa Suceava. El a fost externat ulterior, întrucât evoluţia stării sale de sănătate a fost bună.

În ce priveşte evoluţia infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare şi a pneumopatiilor, în perioada menţionată nu se constată creşteri semnificative faţă de perioada precedentă, fiind raportate de medici, către DSP, 2745 cazuri de IACRS, cu 61 cazuri internate în spitale, şi 798 cazuri de pneumopatii acute, dintre care 80 internate.

La nivel naţional, activitatea gripală a fost „sporadică”

Potrivit raportării săptămânale a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, săptămâna trecută activitatea gripală a fost „sporadică” la nivel naţional, fiind înregistrate cazuri izolate de gripă, confirmată cu laboratorul, de intensitate medie. În ce priveşte morbiditatea prin infecţii respiratorii acute, aceasta a fost mai crescută decât în săptămâna precedentă, dar s-a încadrat în intervalul aşteptat, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (IACRS), gripă neconfirmată clinic şi pneumonii 89591, cu 14% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 13,4% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna anterioară.

 În săptămâna 25-31 ianuarie s-au înregistrat, la nivel naţional, 135 cazuri de gripă – ILI, precum şi 17 cazuri de infecţie respiratorie acută severă (SARI), cu trei mai multe faţă de săptămâna precedentă şi cu cinci mai multe faţă de aceeaşi perioada a sezonului anterior. Totodată, în aceeaşi perioadă a fost comunicat primul deces la un caz de SARI, confirmat cu virus gripal A(H1): un bărbat în vârstă de 38 ani, domiciliat în Bucureşti, cu boli preezistente, nevaccinat antigripal.

În România, de la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi SARI şi până la data de 2 februarie au fost confirmate cu laboratorul 95 cazuri de gripă, dintre care 72 cazuri tip A, subtip H1.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: