Holtzindustrie Schweighofer:

Am achiziţionat o cantitate mică de masă lemnoasă din Suceava, cea mai mare parte fiind din import

> Altele sunt problemele reale ale sectorului forestier

Compania Holzindustrie Schweighofer a apreciat, miercuri, că problemele reale ale sectorului forestier nu sunt legate de această companie, aşa cum au lăsat să se înţeleagă protestatarii forestieri care au organizat, luni, un marş şi un miting în Suceava.

Compania austriacă arată că anul trecut a achiziţionat mai puţin de 10% din masa lemnoasă comercializată de Direcţia Silvică Suceava şi că a cumpărat din import peste un milion de metri cubi de lemn.

Într-un comunicat de presă, firma de prelucrare a lemnului consideră că asocierea numelui Holzindustrie Schweighofer cu aceste proteste reprezintă un atac nejustificat la adresa companiei austriece, cu scopul de a deturna atenţia de la problemele reale ale sectorului forestier.

„Ne distanţăm de orice acuzaţii privind un aşa-zis impact asupra aprovizionării firmelor locale cu materie primă, deoarece volumul achiziţionat de Holzindustrie Schweighofer de la Direcţia Silvică Suceava este unul foarte mic. Astfel, la nivelul anului trecut, am achiziţionat de la RNP – Romsilva – Direcţia Silvică Suceava mai puţin de 10% din volumul total comercializat de către aceasta, restul de peste 90% rămânând disponibil pentru celelalte firme participante la licitaţii” se arată în comunicat.

Totodată, firma precizează că, în contextul scăderii volumului de masă lemnoasă pusă pe piaţă, compania a achiziţionat volume importante de lemn din import.

Astfel, Holzindustrie Schweighofer este cel mai mare importator de buştean atât din judeţul Suceava, cât şi din România.

„În anul 2015, compania a cumpărat doar pentru fabrica din Rădăuţi aproape un milion metri cubi de buştean din ţări precum Lituania, Polonia, Ucraina, Belarus şi Rusia. Acest lemn este ulterior prelucrat în ţară, cu forţă de muncă locală, astfel că i se adaugă plus valoare şi generează sume importante pentru bugetul local şi cel al statului român sub formă de taxe şi impozite. Mai mult decât atât, începând cu sfârşitul anului trecut, firma noastră a importat patru trenuri de cherestea din Germania, pe care o prelucrăm în România, oferind valoare adăugată fiecărui metru cub prelucrat” se menţionează în comunicat.

Holzindustrie Schweighofer mai arată că este unul dintre cei mai importanţi angajatori ai judeţului Suceava, cu peste 900 de persoane care lucrează în fabrica de cherestea de la Rădăuţi şi în fabrica de panouri din lemn masiv de la Siret, iar, în plus, susţine indirect activitatea a altor peste 10.000 de persoane care lucrează pentru cei peste 2.000 de colaboratori ai fabricilor firmei din judeţul Suceava.

Holzindustrie Schweighofer este parte a Grupului Schweighofer şi îşi are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experienţă în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este lider în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activităţi şi în producţia de vâscoză, producţia de bioenergie, silvicultură şi afaceri imobiliare.

Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeş. În prezent, compania operează pe plan local alte două fabrici de cherestea – la Rădăuţi şi Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret şi una de panel la Comăneşti, generând peste 3.000 de locuri de muncă direct în aceste locaţii şi mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe. De la intrarea pe piaţa locală şi până în prezent, Holzindustrie Schweighofer a investit 778 milioane de euro în România, iar în ultimii patru ani a contribuit la bugetul statului cu peste 100 milioane de euro. Profitul realizat de companie timp de 10 ani este reinvestit în România, generând în fiecare an noi locuri de muncă. Compania Holzindustrie Schweighofer importă anual din ţările vecine peste 1 milion mc lemn sub formă de buştean pentru care plăteşte taxe (peste 40 milioane lei), în timp ce din România pleacă în fiecare an, cu precădere în Extremul Orient, aproximativ 400.000 mc lemn sub formă de buştean neprelucrat.

Peste 500 de forestieri suceveni au mărşăluit, luni, pe străzile din municipiu, după care şi-au strigat nemulţumirile în faţa Palatului Administrativ.

Protestatarii au venit cu o fanfară, un sicriu şi o cruce şi au scandat lozinci prin care solicitau demiterea conducerii Romsilva, dar şi că-şi doresc să lucreze în ţară.

Participanţii la mitingul de protest aveau şi pancarte cu mesaje de genul „Afară cu Holţu din ţară”, „Holzindustrie urmăreşte să falimenteze firmele din România”, „Carburantul se ieftineşte, coaja voastră se scumpeşte”, „Jos dictatura Romsilva”, dar şi caricaturi care acuzau înţelegeri între RNP Romsilva, Ministerul Mediului şi firma austriacă Holzindustrie Schweighofer.

Vicepreşedintele Asociaţiei Forestiere Bucovina, Ciprian Muscă, a declarat că protestul a fost organizat pentru ca revendicările depuse la guvern în urma mitingului forestierilor de săptămâna trecută să fie soluţionate.

Guvernul a decis, miercuri, modificarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase în sensul clarificării modului în care se calculează preţul de pornire a licitaţiilor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI