Mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare este o constantă în măsură să îngrijoreze

boli cardio 1România ocupă primul loc în topul Uniunii Europene în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de afecţiunile cardio-vasculare, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), iar în acest context şi în judeţul Suceava decesele provocate de bolile aparatului circulator au ocupat primul loc, anul trecut.

Statisticile prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Suceava, referitoare la prevalenţa unor boli, arată că în 2015 erau în evidenţe peste 83.000 de suceveni suferinzi de hipertensiune arterială, cu circa 2500 mai mulţi faţă de anul precedent, precum şi 40.858 de pacienţi cu cardiopatie ischemică, tot mai mulţi ca în 2014. De asemenea, în evidenţe mai erau 9812 pacienţi cu boli cerebro-vasculare, şi această patologie fiind în creştere faţă de anul anterior, şi 1359 de cazuri cu diagnosticul cord pulmonar cronic. Dacă adunăm, constatăm că aproape 140.000 de suceveni sufereau de boli de inimă, în 2015.

Pe locul doi, în ce priveşte morbiditatea, s-a aflat, tot anul trecut, diabetul zaharat, cu 26.473 de pacienţi aflaţi în evidenţe. În 2015, peste 18.000 de persoane erau înregistrate cu tulburări mintale, bolile pulmonare cronice au afectat peste 14.000 de persoane din judeţ, ciroze şi hepatite cronice erau peste 11.000, iar aproape 10.000 de suceveni erau în evidenţe cu cancer.

Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc şi în ce priveşte mortalitatea, cifrele DSP arătând că, în 2015, în judeţul Suceava circa 4900 de persoane au murit din această cauză, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din totalul deceselor. Din care peste 1300 pacienţi sufereau de boli cerebro-vasculare, iar 1118 de alte forme de cardiopatie ischemică.

Pe locul doi, la mortalitate, s-au situat tumorile maligne, cu 1349 de decese – pe primele două locuri fiind cele ale traheii, bronhiilor, pulmonului şi ale stomacului –, iar pe locul al treilea, la distanţă mare însă, au fost decesele cauzate de traumatisme şi otrăviri – 376 de decese – şi de bolile aparatului digestiv – 339 de decese.

În total, anul trecut au murit peste 7500 de suceveni, suferinzi de diferite boli, din care circa 6000 erau persoane de la 65 de ani în sus.

Peste 14.000 de suceveni obezi, la nivelul lui 2015, din care peste 2.000 erau nou luaţi în evidenţe de medicii de familie

OMS atrage atenţia că obezitatea este una dintre cele mai grave probleme de sănătate ale secolului XXI, fiind din ce în ce mai frecventă şi în România, iar efectele obezităţii sunt clare: diabet şi boli cardiovasculare.

La nivel naţional, în 2014 au fost 52.868 de cazuri noi de obezitate înregistrate la medicii de familie din ţara noastră, conform datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii. Studiul „Obezitatea în România” – ORO, realizat în vara anului 2014, arată că 21,3% dintre românii de peste 18 ani suferă de obezitate. Potrivit acestui studiu, rata obezităţii creşte odată cu vârsta, astfel că în timp ce la adulţii de până în 39 de ani obezitatea este prezentă la 9,9% dintre aceştia, valoarea creşte la 30,1% la grupa de vârstă 40-59 ani şi ajunge la 41,6% la persoanele peste 60 ani. Potrivit aceluiaşi studiu, obezitatea afectează 23% dintre bărbaţi, faţă de 20,3% dintre femei.

Conform informaţiilor transmise de directorul adjunct de la DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, din datele prezentate de medicii de familie din judeţ, în 2013 figurau în evidenţele acestora 11.320 de persoane catalogate drept obeze, la sfârşitul lui 2014 erau 12.738 astfel de persoane, din care 2445 erau cazuri noi, iar la sfârşitul anului trecut se aflau în evidenţe 14.232 de suceveni obezi, dintre care 2080 erau cazuri noi.

Potrivit specialiştilor, „indiferent de vârstă sau sex, obezitatea afectează întreg organismul uman, din cauza faptului că grăsimea se depune pe toate organele, influenţând funcţionarea lor”. Reprezentanţii Institutului Naţional de Endocrinologie arată că „obezitatea este asociată cu o serie de alte probleme care afectează starea generală de sănătate şi cresc semnificativ riscul de deces”. Totodată, determină apariţia diabetului zaharat de tipul 2, dislipidemia – creşterea şi scăderea constantă a nivelului de colesterol din sânge –, bolile cardiovasculare, precum şi complicaţii digestive, pulmonare, renale, ale oaselor şi articulaţiilor şi chiar complicaţii care ţin de reproducere.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: