Cei mai mulţi dintre studenţi au ales USV pentru că e aproape de casă şi sunt pregătiţi pentru o profesie căutată pe piaţa muncii

Cei mai mulţi dintre studenţi au ales Universitatea „Ştefan cel Mare” pentru a urma studiile universitare întrucât e aproape de casă şi are profesori buni, de asemenea fiindcă sunt pregătiţi pentru o profesie cu căutare pe piaţa muncii.

Cei mai mulţi dintre studenţii anului I ai Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava au avut ca principale criterii în alegerea instituţiei academice apropierea de casă, calitatea cadrelor didactice universitare şi prestigiul universităţii, relevă rezultatele unui studiu efectuat, în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie 2015, de Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră (CCOC) Suceava, pe un eşantion de 574 de respondenţi.

Potrivit unui comunicat de presă al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră Suceava a realizat un studiu privind determinanţii orientării academice a studenţilor de anul I în anul universitar 2015­2016, în cadrul căruia s-a chestionat o treime din totalul studenţilor din anul I, cu respectarea proporţiilor pe facultăţi şi specializări.

Studiul a vizat identificarea principalelor criterii de orientare academică ale candidaţilor care aleg Universitatea suceveană, evidenţierea reprezentărilor privind studiile de licenţă ale studenţilor de anul I şi structurarea aşteptărilor acestora legate de finalizarea activităţii academice în USV.

În urma evaluării celor 574 de chestionare a rezultat că principalele criterii care au stat la baza alegerii USV sunt: apropierea de casă (mult peste jumătate dintre subiecţi cotează acest criteriu cu „în foarte mare măsură” – 39,9% şi „în mare măsură” – 18,1%), calitatea cadrelor didactice (22,1% – în foarte mare măsură; 35,6% – în mare măsură) şi prestigiul universităţii (18,8% – în foarte mare măsură; 24,5% – în mare măsură).

Totodată, rezultatele studiului au relevat că studenţii au ales facultatea pentru că le place domeniul (în foarte mare măsură – 47,7% şi în mare măsură – 25,6%), dar şi pentru că profesia vizată are căutare pe piaţa muncii (în foarte mare măsură – 35,1% şi în mare măsură – 23%) şi pentru că au abilităţi pentru acest domeniu (în foarte mare măsură – 24,3% şi în mare măsură – 30%).

Potrivit studiului, cei mai mulţi studenţi au declarat că se aşteaptă ca în timpul facultăţii să dobândească competenţe (în foarte mare măsură – 67,8% şi în mare măsură – 17,9%) şi cunoştinţe (în foarte mare măsură – 66,5% şi în mare măsură – 16,3%), efectuarea studiilor universitare reprezintă şi o modalitate de dezvoltare personală (în foarte mare măsură – 66,5%), iar cei mai mulţi dintre respondenţi speră ca după terminarea facultăţii să îşi găsească un loc de muncă (în foarte mare măsură – 68,4%), să aibă deprinderi practice (în foarte mare măsură – 59,9%) şi să fie formaţi ca specialişti (în foarte mare măsură – 54,7%).

„Rămâne o prioritate continuarea studiilor pentru aproximativ jumătate dintre studenţi, 32% – în foarte mare măsură şi 23,9% – în mare măsură. De asemenea, într-un procent apropiat, studenţii se aşteaptă ca terminarea facultăţii să culmineze cu un aport semnificativ de cunoştinţe teoretice” se precizează în studiul CCOC Suceava.

Sursa citată arată că promovarea ofertei educaţionale a USV ar trebui să ţină cont de criteriile care stau la baza alegerii acestei universităţi de către studenţi şi de aceea CCOC Suceava propune realizarea, anuală, a acestui tip de studiu, care poate constitui o resursă de informare în conceperea şi organizarea campaniilor de orientare în carieră şi a realizării strategiilor de marketing ale universităţii.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI