Comisarul european pentru migraţie Dimitris Avramopoulos

Renunţarea la Schengen va însemna „începutul sfârşitului” pentru proiectul european

Sfârşitul liberei circulaţii în spaţiul Schengen, pus în discuţie de criza refugiaţilor, ar marca „începutul sfârşitului pentru proiectul european”, a atenţionat ieri comisarul european pentru migraţie Dimitris Avramopoulos, informează AFP. Dacă UE nu dă dovadă de unitate, ea riscă să trimită din nou Europa spre „trecutul său”, a insistat el în faţa eurodeputaţilor de la Bruxelles, deplângând aplicarea în continuare prea lentă a planului de repatriere a refugiaţilor sosiţi în Italia şi Grecia.

Avramopoulos a fost invitat să facă un bilanţ în faţa Comisiei pentru libertăţi civile a Parlamentului European, cu privire la răspunsul european la afluxul excepţional de migranţi care continuă să ajungă pe coasta greacă. În faţa unei situaţii uneori incontrolabile, mai multe state membre au reintrodus în ultimele luni controale provizorii la frontierele lor, în interiorul unui spaţiul Schengen unde libera circulaţie este în mod normal o regulă. „Dacă zona Schengen se prăbuşeşte, vă voi spune ce cred — acesta va fi sfârşitul unui proiect european”, a declarat Avramopoulos, pentru care libertatea de circulaţie este „cea mai mare realizare” a integrării europene. „Nu este vorba doar de migraţie şi securitate; dacă frontierele sunt închise, economia este în joc, economia este ameninţată”, a adăugat el.

Pentru a prezerva acest aquis comunitar, el a îndemnat statele membre să aplice pe deplin seria de măsuri adoptate în ultimele luni şi în mod concret planul privind „relocarea” în cadrul UE a refugiaţilor sosiţi în Italia şi în Grecia. „Relocarea nu funcţionează, aţi spus-o deja şi eu o confirm”, a spus Avramopoulos în faţa eurodeputaţilor. „Îndemn statele membre să coopereze mai mult pe marginea acestei probleme”, a adăugat el, aceştia din urmă întârziind să concretizeze numărul de locuri de primire pe care s-au angajat să le ofere.

Deocamdată, dintre cei 160.000 de solicitanţi de azil care ar urma să fie repartizaţi în UE, doar 272 au fost efectiv repartizaţi, iar statele membre n-au notificat decât 4.237 de locuri disponibile. „Dacă statele membre sunt prizoniere ale agendelor lor politice naţionale, noi vom eşua”, a estimat comisarul european. „Nu există alternativă: dacă nu vom avansa ca Uniune, realizând procesul de integrare europeană, vom retrimite Europa spre trecutul său sumbru”, a avertizat Avramopoulos.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: