La slujba de Bobotează

ÎPS Pimen i-a binecuvântat cu agheasmă mare pe credincioşi

Câteva sute de credincioşi au participat, ieri, la slujba de Bobotează de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Ceremonia religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Cel mai important moment al slujbei de Bobotează şi totodată ultima parte a ceremonialului religios s-a petrecut în curtea mănăstirii, unde ÎPS Pimen a sfinţit apa şi i­a binecuvântat pe credincioşi.

Cu toate că gerul s­a simţit din plin, enoriaşii s­au adunat în număr mare în jurul mesei de piatră unde, an de an, se săvârşeşte Boboteaza.

Printre cei care au participat la slujba de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” s­a aflat şi primarul municipiului, Ion Lungu.

La finalul ceremonialului de prefacere a apei în agheasmă mare, ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, i­a binecuvântat şi i­a stropit din belşug cu apa proaspăt sfinţită pe enoriaşi.

Ulterior, aceştia s­au înghesuit în jurul cazanelor cu agheasmă mare pentru a umple recipiente, de la căni frumos împodobite cu beteală şi tricolor, şi până la PET­uri. Desigur, din interiorul primelor nu a lipsit busuiocul. Cei care au dorit să cumpere bucheţele de busuioc au avut posibilitatea să le achiziţioneze de la vânzătorii ambulanţi de la intrarea în mănăstire, la preţul de 2 sau 5 lei.

Conform cutumelor bisericeşti, agheasma de la Bobotează se ia pe nemâncate, înainte de anafură, până în data de 14 ianuarie inclusiv.

Despre agheasma mare se spune că are o putere deosebită, fiind sfinţită printr-o dublă epicleză (gr. epiklesis) care înseamnă invocarea, chemarea Duhului Sfânt „peste noi şi peste aceste daruri” (pâine şi vin), ca să devină „adevărat Trupul şi Sângele Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, după cum a spus ÎPS Pimen în timpul slujbei.

În incinta mănăstirii ordinea a fost asigurată de jandarmi, care au dirijat mulţimea şi i­au ajutat pe enoriaşi să ajungă la apa sfinţită.

Ca la fiecare slujbă de Bobotează, Troparul Praznicului „În Iordan botezându-Te Tu Doamne…” a răsunat din curţile tuturor bisericilor din municipiul Suceava, acolo unde oamenii au luat parte, ca în fiecare an, la ceremonialul slujbei de Bobotează.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: