Doi ani şi 8 luni puşcărie pentru un patron de firmă care a încasat bani, dar nu s-a ţinut de lucrările contractate

 Judecători ai Tribunalului Suceava l-au condamnat la 2 ani şi 8 luni închisoare pe Laurenţiu Hobjâlă, administratorul SC Horatom Trading SRL, care, în decursul mai multor ani, a înşelat firme şi persoane fizice de la care a încasat bani pentru lucrări niciodată executate.

Pedeapsa aplicată include şi „plata” pentru infracţiunea de emitere a unei file cec fără a avea disponibilul necesar la tras, în formă continuată, o infracţiune de emitere a unei file cec cu dată falsă, şi aceasta în formă continuată, evaziune fiscală, tot în formă continuată, şi refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie.

Din ancheta procurorilor a reieşit că, în cursul lunilor iunie – august 2012, Laurenţiu Hobjâlă a contractat cu un sucevean execuţia unei lucrări de tâmplărie PVC, folosind o pretinsă colaborare cu o firmă din Roman. A încasat, în acest sens, de la el, 3000 de euro, dar omul n-a mai văzut după aceea „ciob” de termopan.

În lunile iulie-august 2014, a procedat astfel cu o altă persoană. Folosind din nou pretinsa colaborare cu firma din Roman, Hobjâlă a contractat o nouă lucrare, mai vastă de data aceasta, cu un alt sucevean de la care a încasat 7800 de euro. Dar nu a realizat nimic din ceea ce contractase, în contul acestor bani.

Ţepe de peste 36.000 lei şi la două firme

De asemenea, în vara anului 2012, în calitate de administrator al SC Horatom Trading SRL, Laurenţiu Hobjâlă a angajat lucrări de instalaţii termice şi cu SC Passa Tempo SRL, de la care, folosind din nou ca mijloc fraudulos o pretinsă colaborare cu două firme, a încasat suma de 35.304,40 lei. Nici de această dată nu a mişcat vreun deget pentru executarea lucrărilor respective.

În martie 2013, a tras o ţeapă şi unei firme de piese auto, SC Elit România Piese Auto Originale SRL, de la care a luat marfă eliberând o filă cec drept garanţie, deşi era în interdicţie bancară. Iar ulterior nu a plătit mărfurile achiziţionate, prejudiciind firma respectivă cu suma de 1.068,35 de lei.

File cec cu date false şi bani netrecuţi în contabilitate

Laurenţiu Hobjâlă a emis în 2012, cu date false, încă două file cec către o firmă din Oradea şi o filă cec către o firmă din Rădăuţi, fără a avea disponibilul necesar la tras.

Ca „tortul” să aibă şi o cireaşă în vârf, organele fiscale au stabilit în timpul anchetei că, în perioada aprilie-noiembrie 2012, administratorul firmei SC Horatom Trading SRL nu a înregistrat în evidenţa contabilă sumele încasate cu titlu de avans de la diferite persoane fizice, totalizând 63.318 lei şi implicit TVA în valoare de 13.247 lei, prejudiciind în acest mod bugetul de stat cu suma de 13.247 de lei, reprezentând TVA suplimentar aferent sumelor respective.

Doi ani mai târziu, ştiindu-şi neregulile din contabilitate, Hobjâlă a refuzat să prezinte Inspecţiei Fiscale sucevene documentele financiar contabile ale firmei sale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: