Nivelul pensiei sociale minim garantate rămâne la 400 de lei/lună

> De la 1 ianuarie, ajutorul de deces este de 2.681 de lei, în situaţia în care decedatul este asigurat sau pensionar, respectiv de 1.341 de lei, atunci când decedatul este membru al familiei asiguratului sau pensionarului

 Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Suceava aduce la cunoştinţa beneficiarilor de pensie, angajatorilor şi persoanelor asigurate pe bază de contract de asigurare socială că, de la 1 ianuarie 2016, valoarea punctului de pensie este de 871,7 lei, indicele de corecţie prevăzut de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice fiind de 1,09.

Potrivit CJP Suceava, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016 este de 2.681 de lei, cotele de contribuţie de asigurări sociale fiind de 26,3% în cazul condiţiilor normale de muncă; de 31,3% în cel al condiţiilor deosebite de muncă; de 36,3% pentru condiţii speciale de muncă. Cota contribuţiei individuale de asigurări sociale este de 10,5%, indiferent de condiţiile muncă. Nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială pentru anul 2016 este de 938 de lei, iar cel maxim este de 13.405 lei. În ceea ce priveşte ajutorul în caz de deces, de la 1 ianuarie acesta este de 2.681 de lei, în situaţia în care decedatul este asigurat sau pensionar, respectiv de 1.341 de lei, atunci când decedatul este membru al familiei asiguratului sau pensionarului.

De asemenea, conform Casei Judeţene de Pensii Suceava, începând cu 1 ianuarie, cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor, în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, este în cuantum de 80% din valoarea punctului de pensie, adică de 698 de lei. Nu în cele din urmă, de precizat este că nivelul pensiei sociale minim garantate rămâne la 400 de lei/lună.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: