Cea mai vârstnică locuitoare a Sucevei, Ana Lazăr, la 105 ani:

„Vă doresc să ajungeţi la vârsta mea”

Ana Lazăr a împlinit, ieri, 105 ani şi este cea mai vârstnică locuitoare a Sucevei. Când îi adresezi urările cuvenite, îţi spune, simplu: „Vă doresc să ajungeţi la vârsta mea”.

Astăzi, vârsta înaintată îi apasă doar picioarele, ele se mişcă ceva mai greu acum.

„Mă simt foarte bine. Umblu mai greu, dar în interior nu mă doare nimic, nici inima, nici stomacul. Asta pentru că de mic copil nu mi-au plăcut grăsimile, doar legumele şi fructele” spune ea.

Am scris de mai multe ori despre fosta învăţătoare Ana Lazăr, a cărei poveste de viaţă, dureroasă, n-o mai răscolesc acum. A sfidat necazul şi şi-a găsit, până la urmă, liniştea sufletească în rândurile de carte, pe care le citeşte, în fiecare zi, în cămăruţa de la Căminul de bătrâni de pe lângă Arhiepiscopia Sucevei, unde locuieşte de vreo 17 ani.

Prima oară am întâlnit-o pe Ana Lazăr când avea 97 de ani, apoi am revenit la 100 de ani, în 2010, an în care a primit şi titlul „Cetăţean de Onoare al municipiului Suceava”.

Am vizitat-o vineri, împreună cu familia Liviu şi Mariana Melinte, prieteni care îi sunt aproape de peste 40 de ani. Liviu Melinte a stat la ea în gazdă, apoi şi-a dus soţia s-o cunoască pe dna Ana. De atunci, familia Melinte vine mereu în vizită, astfel că nu puteau să lipsească de la aniversarea de ieri, când a sărbătorit-o cu tort de fructe şi prăjitură cu mere, de post, în sala de mese, alături de toţi cei care locuiesc la cămin.

Am intrat, apoi, în camera mică, dar tihnită. Doamna Ana, gazdă primitoare, ne-a tratat cu prăjituri şi vin roşu, sec. Alături de familia Melinte se afla în vizită un alt prieten vechi, ing. Ioan Papuc, cel care a construit fântâna, în curtea căminului, a plantat 300 de fire de trandafiri, a montat băncile…

Conversaţia a trecut mai întâi prin amintiri de pe vremea când Liviu Melinte stătea în gazdă la dna Ana. „Eu lucram goblenurile şi Liviu citea”; apoi comentau împreună cărţile citite.

Ana Lazăr citeşte zilnic ziarele locale, mai citeşte „Magazinul istoric”, fel de fel de cărţi, mai ales de istorie. „Citesc cel mai mult Arsenie Boca”.

Când am întâlnit-o prima oară, nu mi-a spus, exact, care este secretul longevităţii sale, dar la 105 ani a fost categorică: „Dumnezeu şi apoi munca. N-am stat să mă uit la altul cum lucrează”.

La Mulţi Ani, doamnă Ana Lazăr!

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Probabil nu a avut soț de aceea trăiește așa mult!La mulți ani

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: