Lucrările de consolidare şi modernizare la Biserica „Sf. Simion” şi turnul clopotniţă s-au finalizat

Un complex religios şi turistic care ne face să nu uităm trecutul, dar şi să privim spre viitor

Biserica „Sf. Simion” şi turnul clopotniţă din vecinătate au fost redate circuitului turistic şi religios începând de ieri, când a avut loc recepţia lucrărilor realizate în cadrul unui proiect european. Practic, comunitatea suceveană şi turiştii au acum prilejul de a se afla în faţa unui adevărat complex religios şi turistic, care păstrează nealterate elemente arhitecturale din secolele XVI-XVII, dar ne trimite cu gândul în viitor, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preotul paroh Constantin Ciupu.

„Această biserică e adusă în actualitate şi trimisă în viitor, fiindcă s-a păstrat linia arhitectonică care se încadrează în spiritul secolelor XVI-XVII, cu specific bucovinean, cu elemente de decor simple. În acelaşi timp, se înscrie în zona modernă prin sistematizarea pe verticală şi sistemul de încălzire geotermală. Au fost forate şase puţuri, la o adâncime de 120 de metri fiecare. Încălzirea geotermală este produsă de apa de mare adâncime, care are temperatură constantă, mult peste limita de îngheţ, iar centrala nu face decât să aducă grade în plus iarna, iar vara să o răcească”.

Pr. Ciupu a spus că, pe tot parcursul lucrărilor, a beneficiat de încrederea comunităţii, dar şi de sprijinul constant al ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Preotul paroh şi-a exprimat speranţa ca locul să nu rămână pustiu, considerând că omul este cea mai importantă cărămidă din biserică, iar prin „întărire spirituală, cetăţenească şi moral religioasă” are rolul de a valoriza acest monument. „Trebuie să-mi dau silinţa ca acest loc să nu rămână pustiu, biserica ar trebui să fie un loc al civilizaţiei, al oamenilor morali, care trăiesc în spiritul religiei, al tradiţiei şi cultului” a spus părintele Ciupu.

Biserica „Sf. Simion” îşi poate primi credincioşii care, până acum, au participat la slujbele din capelă (unde şi în continuare se vor oficia slujbe). Mai sunt lucrări de realizat în interiorul bisericii, precum icoanele din catapeteasmă, pictura interioară, dar ele se vor face pe parcurs, mai ales că unii enoriaşi şi-au exprima dorinţa de a contribui financiar la pictura interioară. Preotul Ciupu a invitat enoriaşii să intre, într-o duminică, în biserica refăcută, înainte de a intra în capelă, fără a face un eveniment din asta.

De ieri, intrarea în complex se poate face pe poarta de la turnul clopotniţă, de asemenea consolidat şi restaurat.

Prezent la recepţia lucrărilor, proiectantul-şef, prof. dr. Virgil Polizu, de la Bucureşti, a spus că turnul nu e numai restaurat, ci şi revitalizat ca structură, începând de jos şi până la turlă, beneficiind de consolidare sistematică pentru susţinerea clopotniţei. În turn a fost reamenajată scara interioară care permite accesul la o zonă de belvedere, înspre oraş.

În incinta complexului se mai află şi un punct de informare turistică, care cuprinde o sală de muzeu, camera ghidului, camera tehnică, grup sanitar etc. De asemenea, în curte, pe zidul de vest, se află un lapidarium, cu pietre de mormânt descoperite la suprafaţa terenului, prin anii ’90, şi un monument dedicat armenilor reînhumaţi recent, după descoperirea unui cimitir vechi, cu prilejul săpăturilor de descărcare de sarcină arheologică.

Proiectul „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de secol XVII şi XVI, aflate în patrimoniul naţional şi cunoscute sub numele de «Turnul clopotniţă» şi Biserica «Sfântul Simion» din Suceava” a avut rolul de „a salva de la distrugere, de a conserva această moştenire culturală şi a spori atractivitatea acestor două obiective pentru turismul cultural”.

„Realizarea acestui proiect depăşeşte scopul în sine. În dimensiunea activităţii Bisericii, ca instituţie ce slujeşte oamenii în numele învăţăturii Mântuitorului Iisus Hristos, acest proiect de refacere şi punere în valoare a celor două monumente va servi ca bază de lucru pentru activităţile pastoral-misionare şi social-culturale ale parohiei” a mai spus preotul paroh Constantin Ciupu.

Suma totală a proiectului este de peste 6 milioane lei, din care contribuţia UE este de aproape 5 milioane lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: