Într-un turneu de promovare şi la Suceava

„Haiganu – Fluviul şoaptelor”

Aflat duminică, 13 decembrie a.c., la Suceava, într-un turneu naţional de promovare al romanului „Haiganu – Fluviul şoaptelor” (Editura „HAC!BD” 2015, care editează şi celebra revistă de benzi desenate „Harap Alb continuă”), care-i poartă semnătura, Marian Coman (unul dintre scenariştii revistei suscitate şi al revistei „Tinereţe fără bătrâneţe – TFB)”, le-a dezvăluit cititorilor, prezenţi la librăria „Cărtureşti” din incinta Iulius Mall, câteva aspecte din complexitatea cărţii sale. Pentru ca lectura acesteia să fie pe înţelesul tuturor, întâmplările eroilor fiind la graniţa imaginară dintre fantasy şi horror, valorificând basmul cult „Harap Alb” de Ion Creangă.

„Mi-am dorit să fac din basmul cult «Harap Alb» un roman. M-a fermecat personajul Ochilă, un zeu căzut al cunoaşterii, care aude toate secretele omeneşti, care empatizează cu zeii. El a fost luat ca model imaginar pentru Haiganu. Aflat la graniţa dintre fantasy şi horror, «Fluviul şoaptelor» îţi dezvăluie fascinanta întâlnire dintre un zeu decăzut şi un copil cu puteri miraculoase. Romanul este prima parte dintr-o trilogie ce-l are în centru pe Haiganu, singurul dintre Cei Mari ce colindă prin lume. Acţiunea cărţii are loc în acelaşi univers în care se desfăşoară şi aventurile din benzile desenate «Harap Alb continuă»”.

Prezent din nou în mijlocul sucevenilor, de această dată ca moderator al manifestării de duminică, criticul literar Cătălin Badea-Gheracostea, redactor la „Observator Cultural” şi la „Radio România Cultural”, a explicat că „Ochilă este un zeu căzut al cunoaşterii. În greaca veche cunoaşterea însemna un acces prin privire, prin ochi (cunoaşterea egal a privi, a vedea). Marian Coman este un fictor sau un creator de ficţiune, el se sincronizează cu spaţiul literar mondial. Propria lui fantezie plină de talent îi dictează cursurile acţiunii cărţii”. Criticul a mai atras atenţia că romanul poate fi mai uşor perceput dacă cititorul avizat şi neavizat a citit şi răsfoit măcar o dată basmul cult „Harap Alb”, unde se află „baza de date” sau „codurile literare” de unde a pornit Marian Coman.

Autorul ne-a mărturisit că a fost ani buni redactor-şef al unui cotidian vechi pe piaţa media brăileană, s-a lăsat de jurnalism şi s-a dedicat în exclusivitate scrisului. Ca scriitor profesionist a spus că şi din scris se poate câştiga, având multe proiecte similare romanului „Haiganu – Fluviul şoaptelor”.

„Fluviul şoaptelor” metabolizează elemente din mitologia traco-dacă şi din folclorul popular pe care le transformă în ceva cu totul nou. Ilustrat de graficianul Andrei Moldovan, romanul „Haiganu – Fluviul şoaptelor” te va purta pe tărâmuri populate de magi şi de fiinţe groteşti, într-o alergare continuă pentru salvarea copilăriei şi a lumii întregi. Pentru cititorii noştri care au auzit sau au citit din operele celebrului scriitor englez John Ronald Tolkien, cu „Hobbitul” şi „Stăpânul Inelelor”, obişnuiţi deja cu genul literar fantasy-horror, romanul „Haiganu – Fluviul şoaptelor” poate fi uşor digerat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: