Anul acesta, faţă de 2014

Vistieria suceveană adună venituri mai mari cu peste 11 milioane de lei

> Creşterea încasărilor din venituri proprii, la bugetul local, este urmare a măsurilor de creştere a gradului de colectare > Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se constată un spor de 40,17 milioane de lei al intrărilor totale în puşculiţa bugetară > La secţiunea de dezvoltare, „datorită susţinerii proiectelor de investiţii”, cheltuielile au fost în creştere cu 13,09%

Anul acesta, autorităţile din municipiul Suceava se pot lăuda cu fonduri financiare consistente intrate în vistieria locală, în comparaţie cu cele din anul 2014. Aceasta în ciuda faptului că intrările în puşculiţa comună sunt doar cu puţin peste 60% din cele aprobate la începutul lui 2015, prin bugetul de venituri şi cheltuieli. Conform proiectului de aprobare a execuţiei bugetelor municipiului Suceava până după prima decadă a lunii decembrie, gradul de realizare a veniturilor locale, determinat ca raport procentual între veniturile totale încasate şi veniturile totale programate pe întregul an, este de numai 61,51%, respectiv de 74,66% la secţiunea de funcţionare a bugetului şi de 35,54% la secţiunea de dezvoltare. Astfel, încasările bugetului municipiului Suceava sunt de 232,22 milioane de lei, dintre care 121,77 milioane de lei reprezintă venituri proprii. La secţiunea de funcţionare a bugetului, intrările din perioada analizată s-au ridicat la 187,11 milioane de lei, în timp ce la secţiunea dezvoltare veniturile au însumat 45,10 milioane de lei.

„Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se constată o creştere a încasărilor la bugetul local cu 40,17 milioane de lei. De asemenea, ca urmare a măsurilor luate privind creşterea gradului de colectare, veniturile proprii încasate la nivelul municipiului Suceava au crescut cu 11,34 milioane de lei” se arată în raportul compartimentului de specialitate al executivului.

De cealaltă parte, gradul de realizare a cheltuielilor, ca raport procentual între cheltuielile totale efectuate până pe 8 decembrie şi cele totale planificate în anul 2015, este de 61,35%. De menţionat este că la secţiunea funcţionare a bugetului municipiului Suceava, plăţile au fost făcute în proporţie de 80,53%. La secţiunea de dezvoltare, acestea sunt realizate la nivelul de doar 19,46%, însă, „datorită susţinerii proiectelor de investiţii”, se înregistrează o creştere cu 13,09% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În conformitate cu prevederile Legii nr. 273 din 2006 privind finanţele publice locale, în luna decembrie este prezentată, înspre analiza şi aprobarea Consiliului Local, execuţia bugetelor, respectiv „activitatea de încasare a veniturilor bugetare şi de efectuare a plăţii cheltuielilor”.

Veniturile proprii ale bugetului local sunt constituite din impozitul şi taxa pe clădiri; impozitul şi taxa pe teren; impozitul pe mijloacele de transport; taxa pentru eliberarea certificatelor; avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate; impozitul pe spectacole; alte taxe locale; amenzile şi penalităţile aferente impozitelor şi taxelor locale, precum şi din taxele extrajudiciare de timbru.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: