Un punct de vedere

Peisaj politic în ajunul Sf. Sărbători de Crăciun şi Anul Nou

Mişcările pentru pregătirea alegerilor locale – primari, consilieri comunali, orăşeneşti şi judeţeni şi preşedinţi de consilii judeţene – au început şi în municipiul Rădăuţi. Tot în anul 2016 vor avea loc şi alegerile parlamentare. Domeniul vieţii politice este unul complex, interesant, dar şi cu numeroase surprize. Alegerile se vor desfăşura în baza noii legi electorale care prevede alegerea primarilor din primul tur de scrutin şi a preşedinţilor consiliilor judeţene de consilierii judeţeni, reglementare contestată, comentată sau aprobată, după caz, adică după cele mai favorabile şanse de victorie a viitorilor candidaţi şi susţinătorii lor.

Marii liberali se luptă cu unificarea PNL-PDL şi cu realizarea curăţirii partidului, aşa cum cere omul „lucrului bine făcut”, domnul preşedinte Klaus Iohannis. Domnia sa a reuşit să realizeze dezideratul politic „Vreau partidul meu” şi acum doreşte şi „Parlamentul meu”, adică majoritatea în forumul suprem legislativ. Cel mai mare partid politic, PSD, în timpul guvernării a făcut reparaţiile necesare pentru cele săvârşite de guvernarea Băsescu-Boc, a determinat cea mai mare creştere economică din ţările europene şi a promovat creşterea veniturilor cetăţenilor români. În prezent PSD are multe ezitări şi atitudini cel puţin comentabile. Unii semeni se/ne întreabă unde este acum PSD, în Opoziţie sau la Putere ?

Noul partid al domnului Mircea Geoană reprezintă, spune domnia sa, adevăratul partid social-democrat, iar Alina Gorghiu – copreşedinte al PNL – este preocupată de pus bomba în Bucureşti, înainte de a-l alege pe Cristian Buşoi ca primar general. Mişcarea Populară s-a definit ca partid în Opoziţie, în frunte cu mereu prezentul Traian Băsescu, la posturile de televiziune preamărind succesele sale în cei zece ani de „de domnie” şi criticând şi insultând orice demers politic care nu se încadrează în „doctrina Mişcării Populare”. UDMR-ul continuă maghiarizarea Ardealului, face declaraţii antiromâneşti şi continuă să ceară autonomia Ţinutului Secuiesc prin modificarea Constituţiei României. La această dată mulţi lideri politici, şi în primul rând de la PDL şi PNL, urcă tot mai des scările DNA.

Şi în municipiul Rădăuţi manifestări ale acestei mişcări politice premergătoare campaniei electorale pentru alegerile locale au început sub forme diferite. Din partea social-democraţilor, bunăoară, a fost propus drept candidat pentru funcţia de primar domnul Nistor Tătar, preşedintele Organizaţiei municipale PSD şi consilier judeţean. Cătălin Miron – PNL, Vasile Boliacu – PSD sau independent, Traian Andronachi ş.a. sunt doar câteva nume deja aduse în circulaţie atunci când vorbim de alegerile locale. Menţionăm că în prezent s-au aşezat lucrurile la Primăria municipiului şi Consiliul Local, în sensul că au fost confirmaţi legal consilierii locali şi a fost ales primarul municipiului în persoana domnului Bogdan Loghin de la PSD. PNL mereu „uită” să menţioneze că această stare a fost iniţiată şi coordonată de preşedintele organizaţiei PDL, în calitate de primar, care avea şi majoritatea în Consiliul Local Rădăuţi, primar suspendat în prezent şi în arest la domiciliu, iar liderii PNL trec vina în seama Guvernului Victor Ponta, a Consiliului Judeţean sau/şi a social-democraţilor din localitate !

Un asemenea tablou politic complex şi în multe zone confuz impune clarificări, delimitări şi alegerea căii celei mai bune pentru cetăţeanul român. Toate acestea aparţin liderilor politici, lideri care au în prezent cele mai mari răspunderi faţă de poporul român. Mişcarea acestora până acum nu ne oferă speranţe spre mai bine în politica românească, deşi în fiecare zi ascultăm noi şi noi promisiuni, noi variante şi soluţii teoretice, dar fără mijloace de punere în practică.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: