Cronică muzicală

În sala mare a Ateneului Român, recent, a avut loc un eveniment de excepţie dedicat ca prolog sufletesc zilei de 1 Decembrie. Programul concertului a cuprins lucrări ale compozitorilor români, iar artişti devotaţi culturii române au interpretat aceste lucrări.

Prima parte a concertului, prezentată de Varujan Cozighian şi Petre Codreanu, a fost condusă minunat de maestrul flautist Nicolae Maxim, susţinut de elanul celorlalţi cinci instrumentişti, precum şi de vibranta mezzosoprană Antonela Barnut.

În partea a doua, maestrul Nicolae Maxim a avut inspiraţia să invite Corala „Leon Băncilă” din Fălticeni, formaţiune care a fost pentru publicul bucureştean o adevărată revelaţie.

Incintele de coloane exterioare şi interioare, inspirate de străvechile temple greceşti, au adăpostit în „inima culturii româneşti”, cum a fost numit Ateneul, esenţa din adâncul inimii, dorul românesc.

Ca într-o viziune onirică, s-a pogorât din Ţara de Sus un organism feeric, exprimat prin douăzeci de voci sub bagheta dirijoarei Angela Focşa.

Poate doar versurile medievale ale lui Chaucer ar sugera atmosfera: „Şi fiecare-ntr-alt ison,/ Cântau minune de-antifon/ Cum n-aţi mai auzit nicicând,/ În armonie răspunzând.// Era acea cântare rară,/ Părând din ceruri că pogoară,/ Un sunet mângâios, de vis,/ Făcând din toţi un paradis.// Nici unde-n lume, nimenea/ N-a auzit cor sau orchestră/ În armonie-aşa măiestră”.

„Pe sub deal, pe sub pădure”, Fălticeniul şi-a trimis adierile aurorale printr-o voce suavă, dar fermă şi apoi le-a trecut „de la Băiuţ” spre Capitală…

„Doruleţul”, quintesenţa Dorului din vârful inimii, s-a transplantat în inimile ascultătorilor şi a atins cele mai ascunse simţăminte cordiale.

Dacă la început melodia şi cuvintele, prelucrate din comoara folclorului, se ascultau cu uimire, dacă apoi se murmurau negrăit în ecoul viu şi crescător, la sfâşietoarea „Baladă”, sala a fost într-o singură suflare, pregătită să „soarbă dintr-o sorbire” nobilul elixir adus din Ţara de Sus.

Cu toţii, muzicienii, compozitorii (George Enescu şi Ciprian Porumbescu în cer, Constantin Arvinte în sală), ascultătorii de toate vârstele, organizatorii din toate unghiurile ţării, s-au aşezat sub faldurile stindardului cu cele „Trei culori” să-i spună Ţării Ani mulţi şi binecuvântaţi. (Cu dragoste, ROXANA CRISTIAN)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: