După ce Suceava a ratat preselecţia pentru Capitală Culturală Europeană

Analiză dură: S-au pierdut 35 de milioane de euro de la UE pentru că Lungu nu face diferenţa între fanfară şi filarmonică şi se crede trend-setter în cultură

Vicepreşedintele PSD Suceava, consilierul judeţean Dan Ioan Cuşnir, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la sediul partidului, că nu este de mirare că Suceava nu s-a calificat după preselecţii în competiţia Capitală Culturală Europeană 2021 atât timp cât a fost reprezentată de Ion Lungu, care „nu face diferenţa între fanfară şi filarmonică”, iar singura lui legătură cu cultura este legată de „cultura agricolă”.

„La finele săptămânii trecute, am ratat o mare şansă de a le reda sucevenilor demnitatea de a fi mândri de apartenenţa la cetate. Suceava nu a trecut de preselecţia pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021”, a spus Cuşnir.

Liderul social-democrat a spus că astfel s-au pierdut 35 de milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană, şi alte zeci de milioane de euro care ar fi venit din partea Guvernului pentru investiţii în întreaga zonă.

El s-a întrebat de ce Baia Mare merge mai departe în competiţia asta şi nu Suceava şi a prezentat şi argumentele prezentate de persoane neutre care au arătat că Baia Mare a avut o strategie în care se prezentau evenimente culturale, faţă de Suceava care avea evenimente culinare, explicând că în timp ce Baia Mare vorbea de 500 de evenimente culturale organizate, Suceava arăta că va organiza diverse evenimente, printre care târguri de bucate bucovinene.

„Cine trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru pierderea asta? Eşecul trebuie să şi-l asume cineva. Asta se întâmplă în lumea civilizată, nu şi în Suceava”, a spus liderul PSD Suceava.

El a arătat că strategia şi-a asumat-o public primarul Ion Lungu care nu a respectat însă formatul de colaborare votat în Consiliul Judeţean Suceava, care i-a acordat sprijin necondiţionat lui Lungu pentru acest proiect.

Cuşnir a recunoscut că CJ Suceava a greşit când a oferit sprijin necondiţionat lui Lungu şi că ar fi trebuit să fie votat un sprijin condiţionat de respectarea unui concept, acela al Bucovinei istorice, aşa cum a propus Cătălin Nechifor şi aşa cum au susţinut atât Matei Vişniec, cât şi Constantin Chiriac.

„De trei ori i s-a atras atenţia lui Lungu că trebuie să respecte conceptul de Bucovina lărgită. Matei Vişniec şi Constantin Chiriac au susţinut asta. Strategii lui Lungu nu au ţinut cont de asta”, a spus Cuşnir care a subliniat că, lăsând la o parte faptul că se vorbea doar de evenimente ale CJ Suceava, USV sau Clubul Rotary, strategia culturală a Sucevei a fost atât de superficial concepută încât nu a fost considerat esenţial să fie inclus Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru care se desfăşoară la Suceava.

Cuşnir consideră însă că este greşit să fie găsit vinovat doar Ion Lungu, care este “doar bomboana de pe colivă”, pentru că vinovaţii sunt mai mulţi, de la consiliile locale sufocate de interese clientelare, de la lipsa societăţii civile, de la neimplicarea aşa-zişilor formatori de opinie din Suceava.

El susţine că şi factorii politici sunt vinovaţi, arătând că partidele s-au certat luni întregi cine să fie viceprimar, de parcă acesta era de interes pentru oameni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: