Altă perspectivă

Lumea Bisericii se deschide greu în faţa presei, invocând o discreţie firească faţă de isprăvile slujitorilor ei. „Dacă ştie bunul Dumnezeu ce bine am făcut, este suficient”, se mărturisea stareţa unei mănăstiri, femeie care cu greu a adus locaşul a cărui conducere a acceptat-o la înflorirea de astăzi. Cu atât mai mult cu cât în Ţara Sfântă a Putnei standardul felului în care se arată lumii un asemenea aşezământ este foarte înalt.

Puseul antibisericesc din ultima vreme a stârnit până la exagerare interesul presei, astfel că până la a huli împreună cu hulitorii de rând (de unde or fi răsărit?!) nu a mai fost decât un pas. Iar faptul de-a dreptul grav este acela că n-au coborât de pe Marte nişte războinici necruţători cu credinţa, ci ne îndoctrinează cu antiortodoxie (căci doar ea este intolerabilă), oameni care nu ştiu nimic sau aproape nimic despre Biserică. Că popii sunt aşa şi pe dincolo, că ne mănâncă banii, ei şi bisericile lor, că s-au construit prea multe biserici şi prea puţine spitale (şi cluburi…, am adăuga), că ce le trebuie ore de religie şi salarii pe seama statului ş.a.m.d.

De reamintit acestor iubitori de fapt neapărat dovedit de ştiinţă un adevăr dovedit ştiinţific: sunt mănăstiri locuite de sute de ani, cu toate valurile care au trecut peste ele, nicio cetate voievodală, casă boierească sau aşezământ de orice fel (inclusiv spitalicesc, că ăsta e exemplul lor „tare” în opoziţia cu aşezământul bisericesc) netrăind astăzi decât prin ruine sau amintire. Este o continuitate care coboară până la rădăcinile noastre. Dacă are aceasta vreo importanţă pentru tânărul care afişa în stradă („noul” nostru parlament), pancarta „Jos Patriarhul”, căci astăzi flăcăul este în Bucureşti, mâine e aiurea în Europa sau mai departe…

De scris deci că pe lângă aşezământul pentru copii din Dolhasca, părintele Gheorghiţă Saftiuc tocmai adaugă discret un spital. În orăşelul de câmpie dintre Paşcani şi Fălticeni, pe o „axă” de transport secundară, într-o zonă nu neapărat cutreierată de foloasele lumii noastre ultramoderne, un popă binecuvântat şi biserica sa dovedesc că spitalul nu se face din banii contribuabilului, care altfel, vorba unui parlamentar neica-nimeni, ar fi mânaţi către Biserică, ci din banii Bisericii în folosul celor ce-i plătesc deputatului grasul său salariu.

Nu am putea privi oare lucrurile şi dintr-o asemenea perspectivă?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: