Alegerile validate parţial

Comisia Electorală Centrală a Colegiului Medicilor din România a validat parţial alegerile desfăşurate în perioada noiembrie-decembrie 2015 şi anume doar cele pentru desemnarea reprezentanţilor judeţului Suceava în Adunarea Generală Naţională a Colegiului Medicilor din România.

Totodată, Comisia Electorală Centrală a Colegiului Medicilor din România a invalidat alegerile pentru desemnarea membrilor în Consiliul Judeţean al Colegiului Medicilor Suceava pentru nerespectarea art. 441, alineat 3, din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Alegerile au fost parţial invalidate în alte 34 de judeţe din ţară.

Potrivit Legii 65/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările ulterioare, numărul de mandate în organele de conducere de la nivel teritorial şi naţional, cu excepţia mandatului de membru în Adunarea generală a colegiului teritorial şi Adunarea Generală Naţională a Colegiului Medicilor din România, este de maximum două mandate succesive.

În data de 25 noiembrie 2015, a intrat în vigoare Legea 294/2015 care a abrogat alineatul 3 din articolul 441 al Legii privind reforma în domeniul sănătăţii şi prevede că numărul maxim de mandate va fi prevăzut de Adunarea Generală Naţională a Colegiului Medicilor din România.

Această lege a apărut înainte să se desfăşoare primul tur al alegerilor structurilor de conducere ale Colegiului Medicilor din România, respectiv cele ale Colegiilor Medicilor din teritoriu, iar depunerea candidaturilor s-a realizat până în data de 23 noiembrie 2015.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, a precizat, sâmbătă, într-o declaraţie de presă, că alegerile pentru organele de conducere ale acestui for profesional au fost parţial invalidate.

„Încă din urmă cu 6-7 luni am arătat legiuitorului că în multe alte ţări din Europa nu există o limitare a numărului de mandate şi că nu există un motiv pentru limitare.

Legiuitorul a înţeles şi a procedat în consecinţă, drept care îi mulţumim şi pe această cale. Promulgarea modificării legislative s-a făcut în timp constituţional.

Este adevărat că opinia noastră a fost că putem cu toţii candida şi în mod legitim am dori să o facem. Opinia exprimată de noi aici a fost împărtăşită în judeţe cu largă majoritate.

Comisia electorală centrală a primit mandat să organizeze şi să vegheze la legalitatea alegerilor, însă nu a împărtăşit opinia noastră, astfel încât a invalidat parţial alegerile.

Această întâmplare care poate părea nefericită este totuşi benefică în măsura în care ne prilejuieşte o scurtă reflexie despre onorabilitate.

Colegiul Medicilor din România, prin prestaţia sa de peste 15 ani, a devenit o instituţie cunoscută în societate şi de cele mai multe ori respectată (…)

Acest episod electoral ratat ne creează oportunitatea de a mulţumi public tuturor celor care nu ne-au permis să comitem o neconformitate, totodată, creează tuturor membrilor Colegiului Medicilor din România posibilitatea de a participa la viitoarele alegeri.

Îndemnăm pe toţi colegii noştri, indiferent de forma în care sunt organizaţi, să se mobilizeze şi să vină la alegeri, pentru că toţi suntem membri ai Colegiului Medicilor din România. De asemenea, îi chemăm să vină cu propuneri de acţiuni şi să participe la punerea lor în practică”, precizează preşedintele CMR, Gheorghe Borcean, în declaraţia de presă de sâmbătă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: