„Terra Madre Day” la Milişăuţi

terra madreLa Milişăuţi, Grădiniţa cu Program Normal Milişăuţi şi Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” din Şcheia au sărbătorit joi, 10 decembrie a.c., Ziua Mamei Terra („Terra Madre Day”) – ziua mâncărurilor tradiţionale specifice zonei Milişăuţi şi Şcheia, promovate în cadrul mişcării Slow Food.

La GPN Milişăuţi, copiii grupei mijlocii, grupa „Licurici” şi elevii clasei a II-a de la Şcoala Şcheia au desfăşurat activităţi menite să le îmbunătăţească obiceiurile alimentare, să dispună la deschiderea apetitului spre bucatele pregătite ca odinioară de bunici, în defavoarea produselor fast-food şi a alimentelor nesănătoase, cu E-uri şi conservanţi.

Organizatorii, prof. Georgeta Laurus, prof. Rodica Popescu şi ec. Iuliana Buzuleac, şi-au dorit să le insufle copiilor idei despre preţuirea portului popular tradiţional local, despre alimentele şi obiceiurilor alimentare tradiţionale, formarea unei atitudini pozitive faţă de alimentaţia „Slow Food” şi de evitare a alimentelor produse industrial în favoarea celor făcute de casă.

Copiii, îmbrăcaţi în costumele populare specifice zonelor Şcheia şi Milişăuţi, au degustat câteva din preparatele pregătite de organizatori şi părinţi pentru această sărbătoare: sărmăluţe, pâine de casă, prăjituri de casă şi sucuri naturale din fructe.

Preşcolarii grupei „Licurici” au dăruit borcane cu dulceţuri, murături sau alte conserve de iarnă, făcute de mamele şi bunicile lor şi etichetate frumos de ei, invitaţilor lor, elevii clasei a II-a de la Şcoala Şcheia.

Pentru următoarea întâlnire, elevii clasei a II-a şi-au propus să recicleze borcane şi sticle goale pentru a fi umplute cu conserve pentru iarnă de mamele şi bunicile copiilor din Grupa „Licurici” de la GPN Milişăuţi şi să planteze împreună cu aceştia în curtea grădiniţei din Milişăuţi copaci fructiferi.

Aceste activităţi au fost realizate în cadrul proiectului ecologic desfăşurat în parteneriat cu Primăria Şcheia, School After School Mihoveni, Eco-Grădiniţa Milişăuţi şi Eco-Şcoala „Dimitrie Păcurariu” Şcheia, proiect intitulat „Tradiţii locale în alimentaţia românească”. (Coordonator, IULIANA BUZULEAC, Eco-Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Şcheia)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: