Suceava

Cei doi viceprimari vor să interzică accesul căruţelor pe domeniul public

Cei doi viceprimari ai municipiului Suceava, Lucian Harşovschi şi Ovidiu Doroftei, au iniţiat un proiect de hotărâre pentru interzicerea vehiculelor cu tracţiune animală pe domeniul public.

De obicei, căruţele nu sunt semnalizate corespunzător pe timp de noapte şi blochează uneori o bandă de circulaţie, aglomerând astfel traficul rutier, se spune în expunerea de motive. „Mai mult, deoarece căruţele circulă foarte încet pe prima bandă, sunt afectate cu precădere mijloacele de transport în comun care trebuie să ocolească aceste atelaje”.

Lucian Harşovschi şi Ovidiu Doroftei semnalează şi că proprietarii căruţelor transportă deşeuri pe care le adună din buncărele de gunoi, iar, pe timp de vară în special, căruţele folosite în aceste scopuri emană un miros neplăcut.

„Pentru unii locuitori ai municipiului este neplăcut să asiste la scene în care cai prost întreţinuţi sunt bătuţi sau maltrataţi în orice fel. Din nefericire, pentru a stârni mila publică, unii proprietari de animale îşi întreţin necorespunzător animalele în mod intenţionat, pentru ca acestea să arate cât mai jalnic” au mai arătat iniţiatorii proiectului.

Viceprimarii subliniază şi că, de multe ori, animalele sunt folosite în scopul cerşetoriei, iar pentru copii, în mod special, este traumatizant să vadă cai chinuiţi, bătuţi, cu răni vizibile sau membre lezate.

carutaTotodată, ei susţin că trebuie aplicate sancţiuni căruţaşilor care circulă pe drumurile publice ale municipiului Suceava, iar, pentru a fi eficientă, această măsură trebuie să fie însoţită şi de sancţiunea complementară de imobilizare a căruţelor, fără cal, până la plata amenzii.

Dacă proiectul va trece în şedinţa de Consiliu Local de săptămâna viitoare, poliţiştii locali suceveni vor putea aplica amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 lei, sancţiunea fiind completată de imobilizarea căruţelor.

Conform proiectului, contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului-verbal, iar vehiculele imobilizate vor fi staţionate pe domeniul public, în cel mai apropiat spaţiu disponibil, astfel încât să nu fie stânjenită circulaţia pe drumurile publice.

Prin excepţie, vehiculele cu tracţiune animală care vor participa la evenimente artistice, culturale sau sportive vor avea voie să circule şi să staţioneze pe domeniul public al Sucevei.

„Ţinem să menţionăm că autorii morali ai acestei hotărâri sunt de fapt cetăţenii municipiului Suceava, care ne-au semnalat în repetate rânduri problemele cauzate de existenţa căruţelor în municipiul Suceava, iar noi, semnatarii, îndeplinim doar o formalitate”, au concluzionat cei doi viceprimari ai Sucevei, Lucian Harşovschi şi Ovidiu Doroftei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI