Vestitori ai Naşterii Mântuitorului

 Postul premergător slăvitei sărbători a Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos este mijlocul cel mai potrivit de curăţire trupească şi sufletească. Ne pregătim cu toţii postind, spovedindu-ne şi împărtăşindu-ne şi apoi ne îngrijim de bucate, casă şi oaspeţii dragi care ne calcă pragul.

Devenim vestitori ai Naşterii Mântuitorului prin cântarea colindelor, care sunt nişte rugăciuni melodioase şi pătrunse adânc de credinţa şi dragostea pentru Pruncul născut în Ieslea Betleemului.

Începând cu sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae se colindă. În cultul Bisericii, chiar din prima zi a Postului Crăciunului se cântă Catavasiile Naşterii Domnului.

Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” a continuat tradiţia şi anul acesta şi a organizat un extraordinar concert de colinde, înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului. A fost a şaptea ediţie a tradiţionalului şi extraordinarului concert de colinde. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Pimen, scopul Asociaţiei este cultivarea valorilor religios-morale în societate.

Evenimentul poate constitui cu mult succes o picătură din agenda culturală pentru marele eveniment care, dacă va rândui Dumnezeu, va fi posibil: Suceava 2021, capitală europeană a culturii.

Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava a fost plină de oamenii de toate vârstele, dornici să asculte minunatele colinde româneşti. A fost prezent şi Înalt Prea Sfinţitul Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

„Prima oară au cântat colinde îngerii care se pogorau pe raza de lumină a stelei strălucitoare la ieslea din Betleem. Colindele sunt o rugăciune, o mărturisire a credinţei în Dumnezeu făcut Om pentru mântuirea neamului omenesc. Să fim păstrători ai tradiţiilor noastre sfinte româneşti!”, a spus părintele Justinian-Remus Cojocar, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei”.

Cvartetul vocal „Cantabile” al Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu din Suceava a cântat în debutul concertului. Cei patru profesori inimoşi şi credincioşi au încântat sala cu glasurile curate şi eleganţa interpretării.

O prezenţă formidabilă a fost corul format din preoţii Protopopiatului Suceava I, pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava şi cântăreţii din Parohia Salcea. Dirijaţi de preotul Doru Budeanu, ei au cântat colinde tradiţionale româneşti.

Imaginea corului pentru cei din sală a fost cu adevărat autoritară şi pătrunzătoare. Preoţii în reverendele cu care slujesc lui Dumnezeu la Sfintele Altare, pompierii în uniforma lor atât de dragă oamenilor aflaţi în necaz şi gospodarii din Salcea în straie populare au afişat o splendidă imagine. Cei care slujesc, apără şi păstrează valorile eterne s-au adunat să colinde, să se bucure şi să bucure, să simtă dragostea lui Dumnezeu care s-a revărsat o dată cu Harul plin de binecuvântare asupra tuturor celor prezenţi.

În partea a doua a concertului, Corala „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuţi, dirijată de dl Ovidiu Foca, directorul Casei de Cultură din Rădăuţi, a susţinut un recital de colinde tradiţionale, bizantine, româneşti. Formată din preoţi şi teologi din Protopopiatul Rădăuţi, Corala a obţinut numeroase premii la concursurile corale din ţară şi din străinătate.

Profesionişti, cu voci curate şi şlefuite, membrii Coralei au încântat ascultătorii, făcându-i pe mulţi să exclame că „se cântă îngereşte”.

La sfârşit, cu toţii, cei de pe scenă şi cei din sală, au cântat colinda „O, ce veste minunată”. Au mulţumit că prin mila Bunului Dumnezeu au ajuns şi anul acesta să colinde şi să se bucure de Naşterea Fiului lui Dumnezeu din cea mai curată dintre fecioare, Sfânta Fecioară Maria. (AC „Sfântul Mitropolit Dosoftei”)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI