În holul Palatului Administrativ din Suceava

Statuia Maestrului Ion Irimescu, pusă la colţ şi înlocuită cu „îngeraşi luminoşi”

Statuia „Maternitate” realizată de Ion Irimescu, supranumit „Patriarhul Artelor” sau „Patriarhul sculpturii româneşti”, statuie care se afla amplasată la intrarea principală din Palatul Administrativ din Suceava, a fost înlocuită, temporar, cu „îngeraşi luminoşi”, prin reamenajarea acestei zone pentru marcarea sărbătorilor de iarnă.

În locul statuii, pe acelaşi soclu, de pe care a fost îndepărtat numele Maestrului Ion Irimescu, au fost instalaţi doi îngeraşi cu lumini.

Statuia „Maternitate” a fost ascunsă într-un colţ, în apropiere, fiind mascată de brazii care s­au adus în hol.

Este greu de înţeles de ce s­a decis scoaterea acestei statui amplasată la intrarea în Palatul Administrativ în condiţiile în care preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, care a locuit mai mulţi ani în Fălticeni, unde a urmat cursurile şcolii gimnaziale şi apoi ale Colegiului Naţional „Nicu Gane”, este recunoscut ca un iubitor al operelor Maestrului, despre care spunea că este un „titan al sculpturii româneşti”.

Şeful CJ Suceava spunea în 2007 că în Fălticeni a învăţat ce e frumos şi că acolo a văzut pentru prima oară o sculptură, pentru că la Fălticeni se află singurul muzeu de autor din România.

„Maestrul Ion Irimescu ne­a binecuvântat cu o comoară de nepreţuit” scria Nechifor pe blogul personal.

Chiar el a fost cel care a readus şi expus această statuie în holul Palatului Administrativ după ce, la începutul anului 2012, aceasta a fost înlocuită cu un bust al lui Ştefan cel Mare. Statuia „Maternitate” fusese iniţial adusă şi expusă în holul Palatului Administrativ în anul 1999 de prefectul de atunci al Sucevei, Vasile Ilie.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI