În preajma Sărbătorilor de iarnă

Sucevenii defavorizaţi, în aşteptarea ajutoarelor alimentare de la Uniunea Europeană   

 > Un pachet conţine 3 kg făină albă de grâu; 3 kg mălai; 0,8 kg paste făinoase; 2 kg zahăr; 2 kg orez; 1 kg fasole boabe; o conservă carne de vită şi 2 conserve pastă de tomate, fiecare beneficiar primind câte două asemenea cutii > În 2015, în judeţul Suceava au fost 157.835 de beneficiari, înregistrându-se o creştere cu 32.091 de îndreptăţiţi, anul trecut distribuirea produselor alimentare începând pe 17 decembrie   

 Încă nu se ştie când, în judeţul Suceava, vor sosi pachetele cu produse alimentare din fondurile comunitare de intervenţie ale Uniunii Europene. Cel puţin aşa se poate înţelege dintr-un comunicat al Instituţiei Prefectului, potrivit căreia primăriile din judeţ au stabilit locurile de depozitare a alimentelor în cauză, administraţiile locale urmând a fi înştiinţate, de către furnizor, asupra datei la care se va face livrarea, în vederea asigurării descărcării produselor. „Urmează ca Ministerul Fondurilor Europene să ne informeze cu privire la data în care va începe distribuirea ajutoare-lor alimentare către primăriile din judeţul Suceava”, precizează prefectul Constantin Harasim. Conform datelor transmise către Ministerul Fondurilor Europene, anunţul de participare pentru atribuirea contractului „Furnizarea de cutii cu ajutoare alimentare în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2015” a fost publicat sub numărul 163935/27.10.2015, pe site-ul www.e-licitaţie.ro, urmând ca Instituţia Prefectului să fie informată cu privire la derularea procedurilor de selecţie şi contractare.

În judeţul Suceava vor fi distribuite aproximativ 315.706 cutii cu alimente, câte 2 pachete pentru fiecare beneficiar, respectiv un total de 5.038 tone de alimente, o singură cutie cântărind 16,1 kg. Conform precizărilor Ministerului Fondurilor Europene, un pachet cu produse alimentare conţine 3 kg făină albă de grâu; 3 kg mălai; 0,8 kg paste făinoase; 2 kg zahăr; 2 kg orez; 1 kg fasole boabe; o conservă carne de vită şi 2 conserve pastă de tomate. Anul acesta, beneficiare ale ajutoarelor în produse alimentare sunt 157.835 de persoane, faţă de 125.744 de persoane în 2014, înregistrându-se o creştere de 32.091 de îndreptăţiţi. Aceasta este urmare a Hotărârii Guvernului României nr. 799 din 2014, care a introdus o nouă categorie de beneficiari, respectiv „persoanele fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 de lei de persoană, pe lună, inclusiv”, şi care nu se încadrau în niciuna din categoriile prevăzute de lege. Numai datorită acestei prevederi legale, numărul îndreptăţiţilor care ar putea fi înscrişi pe listele aprobate de către primari se ridică la 25.280 de persoane. În cazul în care există persoane care nu se regăsesc în rândurile beneficiarilor, conform actului normativ amintit, primăriile pot întocmi liste suplimentare de acordare a ajutoarelor în produse alimentare, solicitanţii trebuind să facă dovada cu documente justificative, potrivit legii. Au drept la ajutoare familiile şi persoanele singure beneficiare de venit minim garantat; familiile beneficiare de alocaţie complementară; şomerii cu o indemnizaţie de până la 450 de lei; pensionarii cu o pensie sub 450 de lei; beneficiarii indemnizaţiei sociale pentru pensionari, al căror venit se află sub 450 de lei pe lună; persoanele cu handicap grav, adulţi şi copii; persoanele beneficiare ale prevederilor legilor speciale.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI