Sinagoga din Suceava se restaurează şi va fi inclusă în circuitul turistic

 > În interior se va amenaja un muzeu al istoriei comunităţii evreieşti din zonă

Sinagoga Gah din Suceava, una dintre cele mai vechi clădiri din municipiul reşedinţă de judeţ este în plin proces de restaurare în interior, urmând să fie amenajat un muzeu, iar Comunitatea Evreilor din Suceava speră că municipalitatea va contribui cu fonduri la lucrări de repararea faţadei.

Preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, prof. Sorin Golda, a declarat că lucrările de restaurare din interiorul Sinagogii Gah din zona centrală a Sucevei ar urma să fie finalizate în primăvara anului viitor, fondurile pentru efectuarea acestor lucrări fiind alocate de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

Prof. Golda a spus că, fiind una dintre cele mai vechi clădiri din municipiul Suceava, speră ca Primăria Suceava să sprijine şi să aprobe fondurile necesare pentru repararea faţadei Sinagogii Gah, mai ales că această clădire, care face parte din istoria Sucevei, fiind construită în anul 1870, ar putea fi inclusă în circuitul turistic al oraşului.

El a mai spus că, în clădirea Sinagogii Gah, Comunitatea Evreilor din Suceava doreşte să amenajeze un muzeu în care să fie expuse fotografii vechi, ce ilustrează viaţa şi istoria evreilor pe aceste meleaguri, istoria acestei clădiri, personalităţile marcante ale comunităţii evreieşti, dar şi documente inedite, cărţi şi calendare vechi, obiecte de cult evreieşti.

Prof. Sorin Golda a arătat că, în cursul acestui an, au fost refăcute şi gardurile ce împrejmuiesc cimitirele evreieşti de pe străzile Alexandru cel Bun şi Parcului din Suceava, urmând ca toaletarea vegetaţiei din cele două cimitire şi alte eventuale reparaţii să fie realizate în cursul anului viitor, graţie unor donaţii ale unor evrei originari din Suceava, care sunt stabiliţi în Israel.

Preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava a spus că membrii acestei comunităţi s-au bucurat, recent, de vizita rabinului-şef al Cultului Mozaic din România, Rafael Schaffer.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: