Premierul Dacian Cioloş l-a asigurat pe Patriarhul Daniel că Guvernul va asigura finanţare pentru investiţiile importante

Premierul Dacian Cioloş l-a asigurat pe Patriarhul Daniel că Executivul va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse, în funcţie de posibiliăţi, pentru lăcaşele de cult aflate în construcţie, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului, transmis ieri AGERPRES. „Premierul Dacian Cioloş a avut, în dimineaţa zilei de 6 decembrie, o convorbire telefonică cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe tema alocaţiilor bugetare pe anul 2016. Discuţia a scos încă o dată în evidenţă buna înţelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situaţia financiar bugetară prin care trece România. Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de anul precedent atât în ceea ce priveşte personalul clerical cât şi cel neclerical, ca o recunoaştere a rolului social important pe care reprezentanţii cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din această perspectivă”, se arată în comunicatul Guvernului.

Totodată, se mai arată în comunicatul citat, Patriarhul a subliniat că biserica va sprijini activ demersurile guvernului de a îmbunătăţi condiţiile de educaţie ale copiilor şi tinerilor din mediul rural şi ale calităţii actului medical în spitale. „Premierul Cioloş a mulţumit pentru implicarea bisericii în cele două direcţii extrem de importante pentru dezvoltarea societăţii româneşti”, adaugă sursa citată.

În proiectul de buget, în anexa aferentă Secretariatului general al Guvernului, la „Sinteza politicilor şi programelor bugetare”, la rubrica „lăcaşuri de cult” nu este prevăzut niciun leu pentru anul 2016, în timp ce la execuţia preliminară pentru anul 2015 au fost alocaţi 177 milioane lei.

Potrivit Ministerului de Finanţe, proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creştere a salariilor acordate personalului clerical şi neclerical. „În cazul personalului clerical, contribuţia statului la salarizarea personalului de cult creşte de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuţia statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% faţă de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 201”, precizează sursa citată.

De asemenea, MF menţionează că proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creştere a contribuţiei statului, pentru sprijinirea aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor, de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei în anul 2016, „anul viitor păstrându-se în buget suma de 1,3 milioane lei alocată în scopul finanţării Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: