La Biserica monument „Naşterea Maicii Domnului”

În amintirea lui Romeo Calancea

memento calancea Un „memento” cultural sublim, dedicat celui care a fost regretatul artist plastic Romeo Calancea, care a împărtăşit o viaţă pasiunea pentru aviaţie şi marină deopotrivă, s-a consumat joi, 3 decembrie a.c., la Biserica monument „Naşterea Maicii Domnului” Suceava, în sala muzeu „Dr. Dragoş Corlăţeanu”, reunind, la vernisajul de pictură pe sticlă „In memoriam Romeo Calancea”, oameni din lumea culturală a Sucevei care l-au cunoscut îndeaproape pe cel dispărut: pr. dr. paroh Viorel Ioan Vârlan, moderatorul manifestării, dr. Ioan Ieţcu, preşedintele Fundaţiei „In Memoriam” prin care s-a organizat acţiunea, prof. univ. dr. Vasile M. Demciuc, şeful Catedrei de Istorie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. Viorica Petrovici, artistul plastic Mihai Pînzaru-PIM, scriitorul Ion Draguşanul şi, nu în ultimul rând, fiica lui Romeo Calancea, Cristina Ungureanu.

„Ne-am adunat iarăşi împreună după două sărbători emblematice pentru sufletul oricărui român, Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, ocrotitorul României, şi comemorarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, în această seară, pentru a ne bucura măcar o oră de muzică, poezie şi pictură, pentru a ne aminti de un suflet mare, boem al cetăţii noastre, care a lăsat în urma sa, prin culoare, frumosul în sufletele noastre, Romeo Calancea” a spus pr. paroh Viorel Ioan Vârlan. De la sfinţia sa cei prezenţi au aflat că „pictura pe sticlă” s-a născut în Transilvania la jumătatea celui de-al XVIII-lea, veac când generalul austriac (habsburgic – n.a.), baron von Bukov a distrus peste 500 de biserici şi mănăstiri, motiv pentru care „sufletul românesc s-a transpus în icoană pe sticlă”, supravieţuind vicisitudinilor vremurilor şi, astfel, aparent o artă naivă, pictura pe sticlă a conservat românismul şi Biserica.

Fiica lui Romeo Calancea (1930-1988), Cristina Ungureanu, a spus că şi-a iubit foarte mult tatăl, care a fost membrul Cenaclului Literar „Aripi albastre” de sub egida Companiei Tarom, cetăţean de onoare al municipiului Suceava şi, nu în ultimul rând, o stradă din urbea lui Ştefan cel Mare îi poartă numele. Despre Romeo Calancea a vorbit şi dr. Ioan Ieţcu: „Eram foarte apropiaţi şi, sincer, mă bucură că aici, în sala muzeu «Dr. Dragoş Corlăţeanu», se petrec lucruri frumoase, înălţătoare… Şi zicem că o comunitate care nu vrea să-şi cinstească oamenii de valoare este o societate bolnavă. Multă lume îşi aminteşte de Romeo Calancea prin pictura sa care este o formă de comunicare interumană care transmite ceva celorlalţi. Dacă vreţi, el este exponentul picturii naive a cărei sursă de inspiraţie este folclorul bucovinean, prin talentul său de a exprima o realitate în mişcare”. Prof. Viorica Petrovici, care a recitat din propriile-i creaţii, a spus, cu referire la Romeo Calancea: „Pictura naivă înseamnă, ca să fac o paralelă cu celebrul Picasso, o artă cu o simbolistică specială”. Vasile M. Demciuc, care l-a cunoscut îndeaproape pe Romeo Calancea, a spus: „Este o amintire a unei clipe pe care un maestru, cândva, aşternea pe sticlă o artă a frumosului, iar părintele Vârlan a reuşi să facă acest «memento», adică un moment în istoria culturii şi artei, îndeobşte. Pictura nu se face numai cu mâna, ci şi cu sufletul şi ar fi bine să nu-i uităm pe cei care au iubit Suceava”. Mihai Pînzaru-PIM, venit tocmai de la emisiunea sa de la Intermedia, însoţit fiind de Boby Stroe şi de pictoriţa Stela Alexandra Juduc, a apreciat: „Romeo Calancea avea empatie pentru cei aflaţi în suferinţă. Avea har peste har, ca să folosesc limbajul teologic, adică iubirea de oameni, plăcerea şi bucuria de a picta. Prin el lumea cunoştea Suceava”. Scriitorul Ion Drăguşanul a spus printre altele că „Romeo Calancea, ca personaj, este însuşi o operă, omul fiind o operă vie. A reuşit să picteze Cetatea de Scaun pe un hidrant al Primăriei Sucevei”.

Manifestarea a conţinut şi un microrecital susţinut de elevi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, Ada Lămăşanu, Raluca Mitiu şi Antonio Isache (colinde).

Expoziţia de pictură pe sticlă „In Memoriam Romeo Calancea” poate fi vizitată în perioada sărbătorilor de iarnă la sala muzeu „Dr. Dragoş Corlăţeanu” de la parterul Bisericii monument „Naşterea Maicii Domnului”, situată în imediata vecinătate a Palatului de Justiţie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: