Semnale de la medici şi farmacişti din toată ţara

Sistemul informatic al cardurilor de sănătate dă iar peste cap serviciile medicale

dr. Irina Badrajan

dr. Irina Badrajan

Sistemul informatic al cardurilor de sănătate a avut iar blocaje, începând de miercuri, astfel că pacienţii au aşteptat minute în şir la cabinetele medicilor şi la farmacii, fiindcă serviciile nu au putut fi validate în timp util. Situaţia este cu atât mai neplăcută cu cât, în această perioadă, medicii trimit şi raportările lunare către Casa de Asigurări de Sănătate, ne-a declarat ieri dr. Irina Badrajan. „Această situaţie a apărut începând de miercuri, nu ne putem conecta la sistemul central ca să validăm serviciile. Se întâmplă în toată ţara, şi la medicii de familie, în ambulatoriu, la farmacii. Astăzi (n.r. – ieri) sistemul a mers o oră, de la 7 la 8, dar după aceea serviciul s-a deconectat, nu putem să-l folosim, oamenii stau la rând şi aşteaptă. De 3 zile sistemul central funcţionează prost. Nu putem face nici raportări către CAS, problema este la nivel de ţară”, a declarat dr. Badrajan.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Suceava, Doiniţa Cocriş, ne-a precizat ieri că aceeaşi situaţie este şi la farmacii, unde sistemul informatic s-a mai blocat, din când în când, iar pacienţii au trebuit să aştepte 10-15 minute. Dar farmaciştii nu s-au plâns şi s-au străduit să elibereze reţete, urmând să valideze ulterior serviciul în sistem, asumându-şi, totuşi, nişte riscuri. „În momentul în care sunt şi raportările către CAS, sistemul este suprasolicitat, este o problemă în toată ţara. E adevărat că se mai aşteaptă ceva timp, dar până la urmă se rezolvă. Aseară, de pildă, unii farmacişti nu au putut valida reţetele, dar apoi au prins un moment când sistemul a pornit. Aşa se întâmplă de obicei în perioada în care se fac şi raportări, se blochează sistemul. Era mai bine înainte când totul era făcut de mână şi cu creionul, mergea mai greu doar introducerea manuală a datelor în computer”, a spus Doiniţa Cocriş.

„Transmisia de date către CAS a funcţionat greu în ultimele zile, iar acum e blocată, sistemul dă eroare”

Directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, ne-a declarat, tot ieri, că, într-adevăr, nu funcţionează transmisia de date către Casa de Asigurări prin sistemul informatic, astfel că nu se poate face validarea consultaţiilor şi reţetelor, dar pacienţii nu au aşteptat prea mult, reţetele fiind eliberate offline. „Transmisia de date către CAS a funcţionat greu în ultimele zile, iar acum e blocată, sistemul dă eroare. Dar pacientul nu aşteaptă, fiindcă nu e ca atunci când se blochează înrolarea cardului pacientului”, a spus directorul medical al SJU.

Astfel de probleme s-au semnalat mai în toată ţara, situaţia acutizându-se ieri, când softul cardurilor de sănătate a fost total nefuncţional. Medici din Vrancea au sesizat că, de regulă, vinerea e zi cu ghinion pentru bolnavi, medici şi farmacişti, fiindcă „sistemul cedează, inevitabil, în fiecare zi de vineri”, consultaţiile neputând fi validate în sistemul informatic, care dă erori, iar farmaciile nu pot elibera reţete.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: