„Copiii sunt cei care ne colorează universul vieţii”

2015-11-20 10.06.26Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului şi 25 de ani de la ratificarea de către România a Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului au fost marcate vineri, 20 noiembrie a.c., la Grădiniţa Specială din Fălticeni. În cadrul unui parteneriat încheiat de grădiniţă cu Colegiul Naţional „Vasile Lovinescu” Fălticeni, preşcolarii au desfăşurat împreună cu liceenii voluntari, coordonaţi de prof. Cristina Cojocariu şi prof. Mariana Amariei, mai multe activităţi. Pentru început, liceenii au socializat şi au aflat despre problemele cu care se confruntă micuţii cu dizabilităţi de la grădiniţa specială, apoi elevi şi preşcolari au participat la mai multe jocuri interactive şi la ateliere de desen, liceenii îndrumându-i pe preşcolari spre creaţia artistică, ca parte a dorinţei unui copil de a-şi exprima stările sale.

Copiii au vizualizat materialele informative adaptate nevoilor de comunicare a copiilor cu nevoi speciale şi menite să le explice pe înţelesul lor drepturile universale ale copilului, iar prin joc, cântec şi vers au evidenţiat drepturile, dar şi îndatoririle pe care le au în societate. Dintre aceste drepturi amintim: Cine sunt eu? – Dreptul la un nume, o cetăţenie; Familia mea – Dreptul la o familie; Vreau să învăţ! – Dreptul la educaţie; Lumea din cărţi şi computer – Dreptul la informare; Minte sănătoasă în corp sănătos – Dreptul la asistenţă medicală; Sunt singur, ajuta-mă! – Dreptul de a fi protejat împotriva exploatării, violenţei şi neglijenţei; Sunt copil, deci mă joc! – Dreptul la joc, odihnă şi de a practica activităţi recreative.

„Drepturile copilului reprezintă «ceva» care ni se cuvine şi de care trebuie să vă bucuraţi. Trebuie să ştiţi că toate aceste drepturi sunt proclamate (stabilite) în Convenţia Drepturilor Copilului, adoptată la 20 noiembrie 1989, de Adunarea Generală a O.N.U. Aceste legi sunt internaţionale şi trebuie respectate de fiecare ţară în parte. Frumuseţea face parte din fiecare dintre noi. De ce să o ţinem ascunsă? Trebuie să arătăm celor din jur ce avem noi mai bun. Acest proiect vă oferă posibilitatea să demonstraţi că aveţi lucruri frumoase de oferit. Continuaţi să vă implicaţi şi să creaţi pentru a fi remarcaţi” a spus prof. Cristina Lemni, coordonatorul activităţii din partea Grădiniţei Speciale.

Preşcolarii îndrumaţi de prof. Violeta Scutaru, Monica Răileanu şi Angela Rusu au prezentat elevilor de la Colegiul „Vasile Lovinescu” un scurt program artistic, după care activitatea a fost finalizată prin realizarea de către liceeni şi preşcolari a unui afiş privind drepturile copiilor. Mesajul afişului a fost Declaraţia Drepturilor Copiilor: „Copiii sunt cei care ne colorează universul vieţii, ne dau putere să mergem mai departe, ne bucură prin zâmbetele lor, ne înseninează ziua! Deci, nu uitaţi: Omenirea este datoare să ofere copiilor ce este mai bun din ce are de oferit”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: