Creditul de 5 milioane de lei pentru încălzirea sucevenilor, în aşteptare la Ministerul de Finanţe

Conducerea Primăriei Suceava este nesigură în ceea ce priveşte aprobarea creditului de trezorerie în valoarea de 5 milioane de lei, necesar susţinerii financiare a demersurilor de constituire a stocurilor de combustibil pentru asigurarea căldurii în sistem centralizat până la sfârşitul anului. Primarul Ion Lungu a declarat că documentaţia a plecat de la Trezoreria Suceava la Bucureşti, cererea urmând fi analizată în Comisia pentru împrumuturi de pe lângă Ministerul de Finanţe. Este vorba despre un avans acordat producătorului de energie termică Bioenergy Suceava, în vederea aprovizionării cu biomasă pentru centrala în cogenerare de înaltă eficienţă. Din cauză că fostul transportator falimentar Termica nu i-a plătit contravaloarea energiei termice livrate în ultimele luni, firma producătoare din Lunca Sucevei a trecut la furnizarea către consumatori a agentului termic la parametri reduşi, atenţionând că va recurge la sistarea totală a serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură. Ion Lungu precizează că Suceava a luat-o înaintea municipiului Bucureşti, care apelează la un credit mult mai mare, respectiv unul de 248 de milioane de lei. Primarul Lungu speră ca la Comisia pentru împrumuturi să se obţină undă verde, aprobarea de noi credite ţinând de obligaţia încadrării în deficitul bugetului de stat.

„Cu celeritate am înaintat documentaţia la Trezorerie şi înţeleg că a plecat de la Suceava la Bucureşti, la Comisia de împrumuturi de la Ministerul de Finanţe. Suntem pe drumul cel bun, s-a văzut că nu este o altă soluţie, şi bine că ne-am grăbit, pentru că a venit Bucureşti din urmă, cu 248 milioane de lei, faţă de 5 milioane de lei ale Sucevei. Sigur că, dacă nu ne grăbeam, riscam să nu mai prindem finanţare. Sper să se aprobe acest credit, să vină bani la Bioenergy şi să nu avem probleme cu căldura şi apa caldă în municipiu” a explicat primarul Ion Lungu.

Consiliul Local a aprobat, în şedinţă de îndată, contractarea creditului de trezorerie, în valoare de 5 milioane de lei, pentru asigurarea stocurilor de biomasă necesare producerii energiei termice în centrala în cogenerare de înaltă eficienţă, în perioada rămasă din acest an. Suma contractată urmează a ajunge la Bioenergy, societate care este decapitalizată, în condiţiile în care, de mai mult de două luni, nu a mai primit niciun ban de la transportatorul în faliment Termica. Imperativul contractării creditului survine şi faptului că Thermonet a intrat în sistem pe 15 octombrie, primele încasări de la populaţie urmând a intra în conturile societăţii abia în decembrie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: