Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Bucovina

În Câmpulung Moldovenesc funcţionează, de 18 ani, o şcoală postliceală sanitară pentru pregătirea asistenţilor medicali, şcoală aparţinând Fundaţiei de Studii Europene „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, răspândită în toată ţara.

Cu o durată de 3 ani, şcoala din Câmpulung, acreditată de Ministerul Învăţământului şi Cercetării Ştiinţifice, a dat până acum 12 generaţii de asistenţi medicali generalişti, farmacişti, în balneo-fiziokinetoterapie şi alte specialităţi în sprijinul apărării sănătăţii oamenilor.

De curând, şcoala s-a mutat într-un sediu nou, care, prin întreaga sa organizare şi aspectul său, confirmă că este cu adevărat o şcoală modernă.

Două etaje din fostul sediu central al Cooperativei Deia (aici funcţionând anterior ateliere meşteşugăreşti) sunt ocupate acum de săli de clasă, cabinete de nursing şi laboratoare de specialitate, între care şi unul de informatică, bibliotecă, toate amenajate şi dotate corespunzător, prin strădania conducerii Şcolii şi cu sprijinul Fundaţiei.

Mutarea în noul sediu a constituit, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice (profesori, medici, asistenţi medicali şi alte cadre didactice de specialitate), o adevărată sărbătoare. Un sobor de preoţi a oficiat slujba de sfinţire şi de pomenire a celor decedaţi, din unitatea şcolară.

Înălţător a fost momentul şi prin răspunsurile date de Corul Academica – „Bucovina”, condus de prof. Emil Forfotă, care, ca şi la alte evenimente importante ale şcolii, a prezentat un concert de piese selecte, din muzica religioasă şi laică.

Prezenţi la ceremonie, alături de autorităţile judeţene şi locale, directorii celorlalte şcoli de profil din ţară (Bacău, Botoşani, Bucureşti, Piatra Neamţ etc.) aparţinând fundaţiei amintite, în frunte cu managerul general, odată cu salutul lor, cu frumoase cuvinte de apreciere şi urări pentru activitatea viitoare, au adus şi daruri de „casă nouă”.

„Este meritul conducerii şcolii, al cadrelor didactice, al personalului didactic auxiliar, al tuturor celor care s-au străduit să aducă sediul nou la aspectul şi necesităţile unei şcoli de calitate, menţiona managerul general Viorel Enea, dar şi al conducerii cooperativei Deia, care a înţeles importanţa acestei activităţi şi a fost de acord să închirieze clădirea”. „Mulţi sunt tentaţi, spunea preşedintele actual al cooperativei, Gavril Rusu, să deschidă în sediile pe care nu le mai folosesc şi care se părăginesc, restaurante şi alte localuri de acest gen. Noi suntem fericiţi că în această clădire, cândva cu activitate prestigioasă, poate funcţiona acum o şcoală, spre folosul tinerilor şi al comunităţii din care facem parte.”

În afară de pregătirea profesională, şcoala desfăşoară o bogată activitate pentru promovarea tradiţiilor româneşti, prin schimburile culturale cu alte ţări, în cadrul proiectului „Comenius” intitulat „Diferenţele ne aproprie” Astfel, cadre didactice şi elevi ai acestei şcoli au participat, cu programe specifice, la manifestări culturale în Anglia, Polonia, Franţa, Turcia, Bulgaria, unde au lăsat o impresie de neuitat cu frumosul port şi tradiţiile bucovinene şi nu numai.

De asemenea, elevii şcolii au participat la un proiect european, „Leonardo da Vinci”, prin care şi-au îmbogăţit experienţa profesională prin stagii de practică în Spania. (ARTEMISIA IGNĂTESCU, în colaborare cu prof. dr. DESPINA CIULEI, directorul Centrului de Studii din Câmpulung Moldovenesc)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: