Protest al bazariştilor suceveni la Prefectură şi la Primărie

> Comercianţii cer redeschiderea centrului comercial

Un protest al comercianţilor din bazarul din Lunca Sucevei a avut loc, joi, la Prefectură şi la Consiliul Judeţean Suceava. Sute de bazarişti au cerut redeschiderea centrului comercial, care a fost închis de luni din cauză că nu respectă normele ISU.

Oamenii au acuzat interese ca acest mare centru comercial să fie închis în preajma sărbătorilor de iarnă.

Vicepreşedintele CJ Suceava, Ilie Niţă, a primit la discuţii circa o sută de protestatari, iar o delegaţie de cinci protestatari a discutat cu prefectul Constantin Harasim, în timp ce circa o sută de protestatari au rămas în afara Palatului Administrativ.

Comercianţii din bazar au reclamat vicepreşedintelui CJ Suceava că afacerile lor sunt afectate puternic de această decizie de închidere, mai ales că este înaintea sărbătorilor de iarnă şi că s­au aprovizionat cu mărfuri specifice pe care nu le vor mai putea vinde şi au acuzat interese ascunse ca bazarul să fie închis în această perioadă.

Alţi comercianţi au spus că funcţionează de multă vreme în acest centru comercial şi au plătit taxe şi impozite, dar şi chirii lunare de circa 10 dolari/mp, iar peste noapte s­a decis să li se închidă afacerile din motive care nu ţin de ei. Mai mult, aceştia au acuzat că Primăria Suceava a încheiat contracte pentru amplasarea de chioşcuri în zone din bazar care acum trebuie eliberate pentru realizarea căilor de acces ale echipelor de pompieri, iar acum Primăria le cere comercianţilor care au chioşcuri în alte zone să­i convingă să se mute pe cei care le au în zonele pentru accesul pompierilor, generând conflicte între comercianţi.

Ei au relatat că în cursul zilei de miercuri, în urma unui asemenea conflict, unei femei i s­a făcut rău, iar echipajul de pe ambulanţa care a sosit a fost nevoit să sară gardul în bazar pentru că nu s­a acceptat deschiderea porţilor pentru intrarea ambulanţei. „A contat mai mult un sigiliu decât viaţa unui om”, a spus unul dintre comercianţi, care a adăugat că jandarmii au ajuns înaintea ambulanţei pentru a se asigura că nu se deschide poarta bazarului.

Vicepreşedintele CJ Suceava, Ilie Niţă, a spus că el înţelege toate problemele comercianţilor şi că le va asigura sprijinul necesar, dar când a fost întrebat în ce constă acesta nu a putut răspunde.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat după întâlnirea cu reprezentanţii comercianţilor, că va transmite „o scrisoare de fermitate” primarului Ion Lungu în care îi va cere ca în două săptămâni să rezolve toate problemele semnalate de ISU Suceava în bazar astfel încât acesta să se redeschidă.

El a recunoscut că în cursul zilei de vineri a participat la sediul ISU Suceava la o şedinţă la care a fost prezent şi primarul Ion Lungu şi în care s­a luat decizia închiderii, de luni, a bazarului.

Harasim a spus că atunci primarul şi-ar fi asumat sarcina ca toate problemele să fie rezolvate în termen de două săptămâni şi că îi cere să se ţină de cuvânt.

El a spus că nu a convocat o şedinţă a Comisiei de Dialog Social care să ia decizii în această privinţă din cauză că timpul era „prea în scurt” şi că a preferat să facă actualul demers faţă de primar în calitatea sa de prefect.

Harasim a subliniat că, pe lângă faptul că este un mare centru comercial cu 1.800 de comercianţi, acest bazar este şi o zonă de protecţie socială în condiţiile în care mulţi dintre cei care şi-au pierdut locurile de muncă au găsit de lucru în bazar.

O mare parte dintre comercianţii protestatari au constatat că instituţiile judeţene nu au atribuţii privind soluţionarea problemei lor şi că singurul care o poate rezolva este primarul, în condiţiile în care bazarul este proprietatea municipiului.

Protestul din faţa Prefecturii s­a mutat ulterior în faţa Primăriei Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: