Anticipând Ziua Mondială a Diabetului, medicul diabetolog Gabriela Creţeanu atrage atenţia

Controlul periodic al glicemiei şi alimentaţia sănătoasă pot preveni diabetul de tip II

Specialiştii Centrului Judeţean de Diabet din cadrul Spitalului Judeţean Suceava au anticipat Ziua Mondială a Diabetului din 14 noiembrie, realizând ieri, în holul mare al spitalului, determinări gratuite ale glicemiei. Şefa centrului menţionat şi a Secţiei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din spital, medicul diabetolog Gabriela Creţeanu, a precizat că evenimentul de ieri a fost organizat „pentru a atrage atenţia populaţiei că prevenirea acestei boli este mult mai puţin costisitoare decât boala în sine”, iar prin aceste investigaţii poate fi pus un prediagnostic şi se poate interveni la timp. „Noi serbăm astăzi Ziua Mondială a Diabetului în incinta spitalului şi am hotărât să facem determinări ale glicemiei la tot personalul spitalului şi persoanelor care vin la secretariat. Am organizat şi o masă cu fructe, legume şi sucuri naturale, ceea ce trebuie consumat la micul dejun. Acţiunea a fost organizată cu sprijinul companiilor Sanofi şi Novo Nordisk, care au oferit testele, şi Clubul Rotary care susţine şi participă activ la acest eveniment de nivel mondial”, a precizat dr. Gabriela Creţeanu.

Ea a explicat că diabetul este o boală cronică severă, care necesită costuri foarte mari pentru tratament, având complicaţii grave, printre care orbire, amputări ale picioarelor, boli grave ale inimii etc. Din nefericire, spune dr. Creţeanu, mulţi pacienţi se prezintă târziu la diabetolog, cu complicaţii, în mare parte fiind vorba de persoane hipertensive şi obeze.

Medicul diabetolog a mai spus că principalele cauze ale diabetului sunt obezitatea, alimentaţia nesănătoasă, lipsa totală a mişcării, iar 85% dintre pacienţii diagnosticaţi cu această boală suferă de diabet de tip II, care poate fi prevenit, mai ales printr-o alimentaţie sănătoasă.

În 2014, la nivel mondial erau 386 de milioane de persoane cu diabet zaharat, dar se estimează că în 2025 numărul acestora va ajunge la 600 de milioane. „De 30 de ani, de când funcţionează Centrul Judeţean de Diabet Suceava, sunt în evidenţă 33.500 de pacienţi cu diabet, iar lunar avem 350-400 persoane nou diagnosticate cu diabet”, a menţionat dr. Gabriela Creţeanu. Ea a adăugat că, din nefericire, Suceava este fruntaşă şi în ce priveşte numărul de copii diagnosticaţi cu diabet, alături de judeţul Braşov, în evidenţă fiind 130 de copii cu diabet, cu vârste de la 0 la 18 ani.

Potrivit informaţiilor transmise de Direcţia de Sănătate Publică Suceava, în trimestrul III al acestui an au fost diagnosticate 448 de cazuri noi de diabet zaharat de tip II, din care 344 sunt persoane dependente de insulină. În perioada menţionată, în evidenţă erau 26.095 de pacienţi (13.805 din mediul urban), din care 3319 aveau tratament cu insulină.

Ziua Mondiala a Diabetului a fost instituită în 1991, pentru a trage un semnal de alarmă referitor la numărul continuu crescător al cazurilor noi de diabet. În fiecare an, există o tematică pentru Ziua Internaţională a Diabetului, în 2015 tema fiind „Dezvoltarea nutriţiei: stoparea epidemiei de diabet zaharat prin alimentaţie sănătoasă”. Ziua Mondială a Diabetului vine, anul acesta, cu mottourile „Luaţi atitudine! Schimbaţi-vă viaţa azi!”, „Acţionaţi acum, pentru a schimba lumea de mâine!”.

Diabetul zaharat de tip 2 este o afecţiune metabolico-nutriţională caracterizată prin anomalii ale metabolismului glucidic. Netratată corespunzător, boala poate duce la o serie de complicaţii severe, precum infarctul miocardic acut, atacul vascular cerebral, boala renală diabetică, diferite afecţiuni oftalmologice (anomalii ale corneei, glaucom, cataractă şi afectarea nervilor de la nivelului ochiului), neuropatia diabetică şi piciorul diabetic. Diabetul poate fi depistat din timp prin verificarea periodică a glicemiei, iar odată apărut, se menţine toată viaţa, avertizează medicii specialişti. În ansamblu, adoptarea unor comportamente sănătoase poate preveni 70% din cazurile de diabet zaharat de tip II.

Alimentaţia are un rol extrem de important în prevenirea şi controlul diabetului zaharat, fiind recomandată o dietă variată şi bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, orez brun, pâine integrală cu seminţe, peşte şi nuci.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: