ISU a închis bazarul din Suceava

> …Până la remedierea tuturor cerinţelor legate de autorizare şi norme PSI

Activitatea din bazarul din Lunca Sucevei a fost suspendată în urma controlul efectuat luni dimineaţă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Bucovina” Suceava, întrucât nu respectă normele PSI.

Potrivit şefului ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, bazarul va fi redeschis doar după ce se vor realiza mai multe obiective pe care instituţia pe care o conduce le-a transmis Primăriei Suceava.

Măsura închiderii celui mai mare bazar din Moldova nu l­a luat prin surprindere pe primarul Ion Lungu, care a menţionat că i­a atenţionat pe comercianţi că se va ajunge în această situaţie dacă nu se vor elibera zonele pentru accesul maşinilor de pompieri sau că nu există acces la hidranţi.

Şeful municipalităţii a spus că ISU Suceava a impus Primăriei să soluţioneze mai multe probleme, principala fiind de asigurarea căilor de acces pentru maşinile de pompieri şi funcţionarea hidranţilor.

Totodată, va trebui să fie făcute mai multe exerciţii cu intervenţia la incendiu şi folosirea hidranţilor, este necesară refacerea unor instalaţii electrice care sunt improvizate, dar şi delimitarea bazarului municipalităţii de partea privată a bazarului.

Primarul a mai spus că măsurile imediate impuse de ISU ar urma să fie puse în aplicare în cel mai scurt timp.

El a explicat că circa 150­200 de chioşcuri ar urma să fie mutate şi speră că proprietarii lor vor înţelege această situaţie şi vor accepta mutarea, menţionând că o parte dintre ei şi-au exprimat deja acordul.

Lungu a spus că în bazar sunt în prezent circa 1.800 de comercianţi.

Reamintim că primarul Ion Lungu a declarat, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că, în cazul respectării normelor de intervenţie şi stingere a incendiilor, „o problemă mare” este cea legată de bazarul din municipiu, care nu are autorizaţie din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, şi a avertizat că există riscul închiderii acestui centru comercial.

Întrebat de ce nu s­au efectuat aceste investiţii ţinând cont că s­au executat lucrări de modernizare de trei milioane de euro, primarul a spus că îşi asumă responsabilitatea şi că proiectul iniţial nu prevedea şi închiderea respectivelor hale, ci doar realizarea unui nou acoperiş; dar pe parcurs s­a decis şi montarea de pereţi.

Totodată, primarul şi-a asumat şi încheierea de contracte cu proprietarii de chioşcuri care sunt amplasate pe aleile de acces pentru pompieri.

„Eu nu fug de responsabilitate şi ne asumăm contractele făcute pe aleile de acces ale maşinilor pompierilor. (…) Primăria a făcut contractele. Asta e” a spus Lungu.

El a mai spus că cei care deţin chioşcuri în zona ce va trebui eliberată pentru înfiinţarea căilor de acces pentru pompieri vor fi relocaţi în partea din spate a bazarului. „Nu îi scoatem din bazar. Noi avem spaţiu să îi relocăm în partea din spate” a spus primarul.

Reprezentanţii ISU Suceava solicită, de anul trecut, mutarea chioşcurilor din bazar pentru asigurarea traseelor maşinilor de pompieri în cazul unor situaţii de urgenţă.

În ianuarie 2009, un puternic incendiu a afectat zeci de chioşcuri din bazarul sucevean, iar pentru stingerea focului au intervenit pompieri militari din Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi Siret.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: