Elevii şi… educaţia

Se cunoaşte că elevul este partenerul nostru, al cadrelor didactice, în întregul proces educaţional. Succesul nostru în proces se datorează şi talentului pe care-l avem în derularea integrală a acestuia. Dar se mai întâmplă şi derapaje în cadrul lui; din cauză că abandonăm principiile pe care ni le-am fixat şi asumat iniţial.

Am răspuns cu bucurie şi interes invitaţiei domnilor Marcel Colibaba, directorul Şcolii „Gh. Popadiuc” din Rădăuţi, şi a prof. Radu Vizitiu de la aceeaşi şcoală, de a participa la sărbătorirea „Zilei Mondiale a Educaţiei” şi a „Zilei Internaţionale a profesorului”. Să ştiţi c-am rămas plăcut surprins de ceea ce-am auzit şi, mai ales, am văzut!

Toţi elevii şcolii, în ţinută de sărbătoare, s-au adunat în careu, alături de cadrele didactice. Domnul director a deschis manifestarea, precizând care este scopul ei. Apoi a citit mesajul trimis de prof. Gheorghe Lazăr, inspectorul nostru general. Cuvintele mesajului au fost emoţionante şi pline de aprecieri la activitatea tuturor cadrelor didactice. Felicitări, domnule general!

A urmat partea surpriză pentru mine: prezentarea unor lucrări executate de colective de elevi sau, de unii, individual. A fost vorba despre desene, poezii, eseuri, machete, chiar şi despre un brăduţ botezat „bradul educaţiei”, care era plin de citate celebre despre educaţie, precum şi despre o carte a educaţiei. Elevii clasei a VI-a au prezentat o machetă a şcolii, manifestându-şi astfel dragostea pentru şcoală. Au avut ce munci la ea…

Am fost impresionat de modul în care şi-au prezentat copiii creaţiile. Fraţii Naomi-Rebeca şi Valentin Ilică au recitat două poezii, creaţii proprii: fata, una închinată educaţiei, iar băiatul, alta închinată toamnei şi şcolii. Le-au recitat cu tremur în glas, la fel şi-o fată din clasa a VIII-a, care citit poezia „Educaţia”, tot creaţie personală.

Cele mai multe lucrări au prezentat elevii clasei a V-a, mai ales desene. Aşa am privit şi ascultat explicaţiile autorilor despre: învăţătorul în faţa clasei, un panou pentru promovarea lecturii, un copac pe ramurile căruia erau scrise cuvinte despre educaţie. Impresionantă a fost o carte mare, cu file pe care erau scrise multe citate celebre despre educaţie. Având şi file albe, directorul a propus să fie expusă în holul şcolii, pentru a fi completată şi cu alte citate celebre.

Le-am vorbit copiilor, succint, despre semnificaţiile acelor zile şi le-am transmis salutul societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, amintindu-le, totodată, şi de personalităţile care s-au ridicat din aceste plauri de legendă.

Acţiunea la care-am participat m-a convins, dacă mai era cazul, că la această şcoală se munceşte cu multă dragoste pentru profesiunea de educator, că elevii sunt adevăraţi parteneri pentru cadrele didactice şi, ce este mai important, că elevii dovedesc dragoste pentru educatorii lor şi le apreciază munca. Aşa elevi ne dorim!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: