De respect e vorba, dle Ponta

Nu ştiu dacă l-a aplaudat cineva pe prim-ministrul român când l-a batjocorit pe preşedintele Iohannis că se duce la Bruxelles „ca surda la horă”, că habar n-are de guvernare, că nu ştie nimic…, la fel cum nu pot spune nici cât de spirituale au fost comparaţia şi zicerile sale, dar sunt sigur că batjocura lui Victor Ponta înseamnă lipsă de respect la adresa unui cetăţean, care, de astă dată, este preşedintele României. Cu alte cuvinte, colegul său de muncă, ambii fiind parte a Executivului. Aşa spune Constituţia.

În alte ocazii, deloc puţine, prim-ministrul a avut ieşiri la fel de fără obraz şi faţă de alţi cetăţeni, unii membri ai guvernului pe care îl conduce, ai parlamentului, mai cu seamă ai Opoziţiei şi ai presei. Pe de altă parte, l-am auzit adesea vorbind şi despre respectul în politică, mai ales atunci când a fost atacat în spaţiul public.

Iată de ce am ajuns să mă întreb dacă nu cumva Victor Ponta cere de la alţii ceea ce el însuşi nu este în stare: respectul faţă de cetăţeni ţinând de cei 7 ani de acasă este una din îndatoririle sale, la fel cum fiecare reprezentant al contribuabililor, beneficiar sau nu al votului, este dator cu respect faţă de aceştia. Iar atunci când nu-ţi respecţi interlocutorul, colegul sau aproapele nu poţi pretinde respect din partea altora.

La o analiză atentă a discursului politic, nu doar al prim-ministrului, descoperim, din păcate, că politicienii noştri nu se dau în vânt să-şi respecte colegii, din contra, obţin credit politic prin desfigurarea acestora. Nici vorbă de proiecte şi programe, nici de elemente ideologice şi doctrinare, aşa cum se întâmplă în ţările democratice şi civilizate, ci îşi fac loc în politică desfiinţându-şi adversarii.

Îşi ocupă timpul mai ales cu astfel de jigniri ale colegilor sau cu replici oţărâte la adresa celor ce îi jignesc, îi batjocoresc pe ei înşişi. Înjurăturile politicienilor, care de care mai băşcălioase şi mai mustoase lexical, în România dau bine pe ecran, aduc voturi, creează personalităţi puternice, adunând numeroşi simpatizanţi şi aderenţi.

Din nenorocire, înjurăturile mitocăneşti la adresa adversarilor nu ţin de profesionalism, nici de competenţă, motiv pentru care astfel de politicieni nu lasă altă „dâră” în urma lor decât un climat politic infestat de ura colegilor şi frustrarea celor ce le-au dat votul, cetăţenii neavând absolut nimic de câştigat din asemenea prestaţii politice. Este una din cauzele pentru care batem pasul pe loc de 25 ani.

Fireşte, mă veţi întreba ce legătură există între respect şi politică, iar răspunsul este simplu: politica este o activitate eminamente de echipă, de grup, de partid, de coaliţie, acolo unde se pun bazele bunei guvernări, ale bunei chivernisiri a banului public, iar fără respect şi consideraţie faţă de colegi echipele nu funcţionează, rămânând doar cu numele, aşa cum se întâmplă îndeobşte.

Vremea lupilor singuratici, a masculilor Alpha, a zoon politikon… a trecut de mult, ultimul reprezentant al acestei specii politice fiind Traian Băsescu, cel ce acum se face luntre şi punte spre a-şi încropi o echipă cu care să mai facă niscaiva jocuri politice, căci nu i-au ajuns 10 ani. Fireşte, e dreptul său. Votul, însă, e al meu.

Şi fostul preşedinte a avut astfel de excese, de nu cumva Victor Ponta vrea cu orice preţ să-i semene, măcar la discurs, la vocabular, fiindcă şi T.B. era bântuit de ziceri-etichete-porecle-batjocură-injurii. Însă trăsătura comună a masculilor Alpha este inapetenţa pentru lucrul în echipă, ceea ce înseamnă că rezultatele activităţii lor politice nu pot fi remarcabile într-o democraţie, ci doar într-o dictatură, într-un regim autarhic. Ceea ce nu e cazul la noi.

Dar partea urâtă a acestui tip de spectacol politic este alta: prin definiţie liderul trebuie să fie un model. Iar un model autentic presupune bună creştere, modestie şi respect faţă de aproapele său, nicidecum comportament de mahala, fie ea şi politică. Partea şi mai urâtă este că lipsa respectului îi discreditează nu numai pe preopinenţi, ci şi pe români şi România. Sunt atât de greu de învăţat bunele maniere şi civilizaţia?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: