La Spitalul Judeţean Suceava, încă o reuşită medical a radiologiei intervenţionale

Un caz de anevrism cerebral gigant, tratat cu succes

@B

@B

Cazul unei femei de 45 de ani din Gura Humorului, care fost tratată de un anevrism gigant la Spitalul Judeţean Suceava, prin metoda radiologiei intervenţionale, a fost supus, ieri, atenţiei medicilor de alte specialităţi din spital, de echipa multidisciplinară care a tratat-o, în cadrul unei conferinţe medicale.

“Vrem să informăm colegii că o astfel de intervenţie se poate face şi aici în spital, să nu trimită pacienţii în alte centre. Radiologia intervenţională se face de 3 ani la Suceava, dar şi colegii noştri trebuie să le spună pacienţilor că se poate face la Suceava” a precizat medicul radiolog intervenţionist, Mihai Creţeanu Jr.

El a vorbit despre neuroradiologia diagnostică şi intervenţională, la 3 ani de la înfiinţarea serviciului de radiologie intervenţională la Spitalul Judeţean Suceava, şi a prezentat echipa multidisciplinară care a contribuit la rezolvarea cu succes a cazului, formată din neurolog, radiolog, anestezist, cardiolog, neuroradiolog intervenţionist şi asistenţi medicali.

“Vrem să demonstrăm că la Suceava există echipe pluri-disciplinare extraordinare de neuroradiologie intervenţională şi e bine de ştiut că neuroradiologia intervenţională există la Suceava”.

De asemenea, dr. Creţeanu a precizat că Spitalul Judeţean Suceava a fost inclus, anul acesta, prin implicarea echipei de medici de la Secţia Neurologie, în programul de acţiune prioritară al Ministerului Sănătăţii, destinat pacienţilor cu accident vascular ischemic care “vor beneficia de tratamentul cel mai performat, care se face oriunde în lume”, program din care fac parte centre universitare, unicul spital fiind cel sucevean.

Rezolvarea cazului a durat o oră şi jumătate, iar pacienta a plecat acasă după 3 zile

Despre cazul în sine, dr. Creţeanu a precizat că pacienta avea un anevrism gigant, situat în zona oftalmică, care nu putea fi abordat prin intervenţie neurochirugicală. După ce a fost investigată la angiograf, a urmat intervenţia de neuroradiologie, sub anestezie generală.

 “Rezolvarea cazului a durat o oră şi jumătate, începând de la pregătirea pacientei şi până la final, după trei zile a plecat acasă, iar în a patra a fost la piscină. Pacienta a fost internată în noaptea dinaintea intervenţiei, iar a doua zi s-a făcut intervenţia” a spus dr. Creţeanu.

El a mai precizat că, pentru evitarea riscului de rupere a anevrismului, au fost montate două spirale şi un stent format din 64 de fire, în zona arterei carotide interne, intervenţia cu acest tip de stent fiind o premieră în regiunea Moldovei.

Pacienta din Gura Humorului a fost, mai întâi, în atenţia medicilor de la spitalul humorean, unde s-a constatat că este hipertensivă, acuză cefalee, are o stare confuză şi manifestă tulburare de echilibru, fiind trimisă la spitalul sucevean cu observaţia “accident vascular cerebral temporal drept”, a precizat medicul primar-şef al Secţiei de Neurologie de la Spitalul Judeţean, neurologul Daniela Beatrice Neagu.

Am investigat-o în aceeaşi seară, surpriza fiind depistarea unui anevrism gigant, care dădea simptomele respective din cauza compresiunii, şi am oferit cazul radiologului intervenţionist” a explicat dr. Neagu.

Decizia terapeutică şi intervenţia propriu-zisă, în acest caz, aparţin echipei formate din dr. Mihai Creţeanu Jr. şi dr. Ştefăniţă Dima, din Bucureşti, acesta din urmă medic primar radiolog, cu competenţe în radiologie şi neuroradiologie intervenţională. Medicul bucureştean are la activ, printre altele, rezolvarea a peste 300 de anevrisme, a peste 90 de malformaţii arteriovenoase şi câteva zeci de tumori cerebrale.

În cei 3 ani de activitate, prin metoda radiologiei intervenţionale au fost tratate nouă cazuri de anevrism. De regulă, urgenţele de acest gen sunt rezolvate gratuit, dar, în cazul de faţă, din cauza costurilor mari la material, care s-au cifrat la circa 15.000 de euro, şi pacienta a suportat o parte din cheltuieli.

“Există mai multe surse de finanţare, o parte prin programul Naţional de Radiologie Intervenţională, o parte prin programul de acţiune al Ministerului Sănătăţii, iar cel mai mult contribuie spitalul. În cazul de săptămâna trecută, spitalul, Casa de Asigurări de Sănătate, programul nu au acoperit costul materialelor astfel că şi pacienta a suportat o parte”.

Ideea organizării unor întâlniri periodice, la care să fie prezentate cazuri deosebite ale medicilor din spital, aparţine directorului medical dr. Tiberius Brădăţan:

„Ne dorim ca într-un cadru cât mai puţin protocolar, în ultima săptămână din fiecare lună să aibă loc un consiliu medical lărgit, la care să participe medici din toate specialităţile, în care să prezentăm cazuri deosebite, dar nu numai cazurile reuşite, ci şi cele care au dus la eşec”.

Directorul medical a mai spus că Spitalul Judeţean Suceava se află într-un proces de înnoire permanentă, prin aparatură şi tehnici de ultimă generaţie, care trebuie cunoscute; dar are şi profesionişti care ştiu să le folosească, de aceea toate acestea trebuie cunoscute. “Ne dorim – şi vom face presiuni asupra colegilor – să se transforme într-un obicei bun prezentarea cazurilor speciale. Vrem să avem colegi care să comunice şi să transmită informaţii despre pacient, vrem să mergem mai departe în tratamentul integrat al pacientului şi să restabilim relaţia de colegialitate” a mai declarat directorul medical al SJU.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: