Teodor Haucă, acuzat de DNA că ar fi intervenit pentru mutarea unui procuror din Botoşani în Suceava

 

Fostul senator Teodor Haucă, om de afaceri din Rădăuţi, este cercetat sub control judiciar pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în dosarul în care a fost reţinut judecătorul Curţii de Apel Iaşi, Anton Dan, în acelaşi dosar fiind implicat şi omul de afaceri italian Renato del Gatto, cunoscut din scandalul privatizării Avicola SA Suceava.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în cursul anului 2014, urmare a faptului că Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unei persoane (având dublă cetăţenie română şi moldovenească), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă calificată în formă continuată, o rudă a acesteia a apelat la inculpatul Haucă Teodor pentru ca acesta să îşi folosească influenţa asupra unor magistraţi din cadrul Curţii de Apel Iaşi, în vederea soluţionării favorabile a dosarului respectiv.

Astfel, la data de 14 mai 2014, cu ocazia unei întâlniri organizate la un hotel din municipiul Iaşi, la care au participat, printre alţii, inculpaţii Haucă Teodor şi Anton Dan, acesta din urmă le-a dat asigurări interlocutorilor săi că poate interveni pe lângă cei doi judecători învestiţi cu judecarea cauzei respective.

În schimbul intervenţiei sale, dar şi pentru a garanta succesul demersurilor frauduloase, inculpatul Anton Dan le-a cerut persoanelor interesate să­i angajeze persoanei trimise în judecată, ca apărător, un apropiat al său, avocat în cadrul Baroului Iaşi.

În acelaşi context, inculpatul Haucă Teodor şi o altă persoană i­au asigurat, în datele de 09.10.2014 şi 10.10.2014, cu titlu gratuit, magistratului Anton Dan, servicii hoteliere şi de transport pe raza oraşelor Bălţi şi Chişinău din Republica Moldova.

În cursul lunii februarie 2015, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au menţinut faţă de aceasta pedeapsa de 4 ani şi 6 luni de închisoare şi au desfiinţat în integralitate, cu privire la latura civilă, sentinţa penală emisă de Judecătoria Huşi, diminuând daunele materiale la care a fost obligată iniţial persoana trimisă în judecată pentru contrabandă.

În intervalul 14.10­11.11.2014, inculpatul Haucă Teodor a pretins că are influenţă asupra membrilor Secţiilor de judecători şi de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, promiţându-i inculpatei Juravle Mihaela, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani, că, prin intermediul cunoştinţelor din lumea judiciară sau politică, îi va determina pe membrii acestor secţii să aprobe fie transferul, fie numirea acesteia în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi sau Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, respectiv judecător la Judecătoria Rădăuţi, Judecătoria Suceava sau Judecătoria Botoşani.

În schimbul traficării influenţei, inculpatul Haucă Teodor i­a pretins inculpatei Juravle Mihaela ca, în urma ocupării uneia dintre aceste noi funcţii, să îi asigure acestuia, cât şi firmelor administrate de acesta, protecţia în plan juridic.

În acelaşi context, în intervalul 15.10.2014­19.11.2014, inculpatul Haucă Teodor i­a solicitat suspectei Bădică Doina, consilier în cadrul Senatului României – Comisia Economică Industrii şi Servicii, să redacteze şi să semneze în fals două cereri în numele inculpatei Juravle Mihaela pe care să le înregistreze la biroul registratură secretariat şi arhivă din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Falsificarea semnăturilor olografe din cuprinsul celor două cereri a fost executată cu ştiinţa şi în complicitate cu inculpata Juravle Mihaela.

Prin hotărârea din luna noiembrie 2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu unanimitatea voturilor valabil exprimate, a constatat că cererea de numire în funcţia de judecător la Judecătoria Botoşani a numitei Juravle Mihaela este tardivă şi că aceasta nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege în vederea numirii în funcţia de judecător la Judecătoria Rădăuţi sau la Judecătoria Suceava.

Printr-o altă hotărâre emisă în aceeaşi zi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritatea voturilor valabil exprimate, a constatat că cererea de transfer în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi sau la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a inculpatei Juravle Mihaela este tardiv formulată.

La data de 11 mai 2015, inculpata Prelipcean Mihaela Gabriela, grefier, a fost audiată de procurorii anticorupţie, în calitate de martor, ocazie cu care aceasta a fost întrebată în legătură cu natura mai multor mesaje text, tip „sms”, transmise de pe numărul său de telefon mobil, pe numărul de telefon mobil al judecătorului Anton Dan.

Aceste mesaje cuprindeau în esenţă ameninţări formulate de către inculpată la adresa lui Anton Dan, privind o viitoare denunţare a acestuia la Direcţia Naţională Anticorupţie, ca urmare a unor infracţiuni de corupţie săvârşite de către magistrat şi de care aceasta pretindea, în cuprinsul mesajelor, că are cunoştinţă.

Inculpata a precizat în declaraţia dată la momentul respectiv că acele ameninţări nu aveau nicio bază reală, dar, după încheierea audierilor, l­a contactat pe magistratul Anton Dan, printr-un intermediar pe care l­a instruit să utilizeze un limbaj codat şi să-l avertizeze pe acesta că este interceptat de către Direcţia Naţională Anticorupţie, lucru care s­a şi întâmplat la data de 13 mai 2015.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Inculpaţilor şi suspecţilor li s­au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 şi 307 Cod de procedură penală.

La data de 22 octombrie 2015, inculpaţii Anton Dan şi Prelipcean Mihaela Gabriela urmează să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: