Primarul Lungu cere, la Bucureşti, ajutor financiar pentru biomasa necesară încălzirii din această iarnă

biomasa termo> „Nu vream să se întâmple la fel ca în anii anteriori, când intram în sărbătorile de iarnă cu stocuri foarte mici” a declarat şeful municipalităţii sucevene > La producătorul de energie termică, firma Bioenergy, va ajunge un avans de 1 milion de euro, de la Guvern urmând a fi atrasă jumătate din această sumă > „Sunt probleme la asociaţiile de proprietari, restanţe foarte mari la plată, aceşti cetăţeni sunt ai ţării şi, ca atare, trebuie să ne ajute şi Guvernul, pentru a da apă caldă şi căldură” a explicat Ion Lungu

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, va bate, săptămâna aceasta, la uşile Guvernului, pentru a obţine sprijin financiar în vederea constituirii stocurilor de biomasă necesare producerii energiei termice în centrala în cogenerare de înaltă de eficienţă a firmei Bioenergy. Şeful administraţiei locale spune că aprovizionarea trebuie făcută din timp, întrucât, în perioada sărbătorilor de iarnă, furnizorii de masă lemnoasă nu au activitate.

„Trebuie să facem un efort să ne aprovizionăm cu masă lemnoasă, pentru Bioenergy, societatea care produce energie termică. În acest sens, zilele acestea voi merge la Bucureşti, pentru a vedea ce posibilităţi ne oferă Guvernul, fie pentru a obţine un ajutor, fie acel credit care este avantajos, cu dobândă foarte bună, pentru municipalitatea locală. Nu vream să se întâmple la fel ca în anii anteriori, când intram în sărbătorile de iarnă cu stocuri foarte mici” a precizat edilul-şef.

Lungu a declarat în cursul săptămânii trecute că intenţionează să asigure Bioenergy un avans de 1 milion de euro, iar premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va promova o modificare legislativă, în baza căreia primăriile care au nevoie de sprijin financiar pentru încălzire să-l poată obţine printr-un împrumut de la Trezorerie.

„Jumătate din bani intenţionăm să o asigurăm de la Primărie şi jumătate de la Guvern. Sunt probleme la asociaţiile de proprietari, restanţe foarte mari la plată, aceşti cetăţeni sunt ai ţării şi, ca atare, trebuie să ne ajute şi Guvernul pentru a da apă caldă şi căldură” a explicat Ion Lungu.

Societatea comercială Bioenergy Suceava are în dotare o centrală de cogenerare de înaltă eficienţă cu funcţionare pe biomasă. Aceasta produce atât energie electrică, dar şi energie termică. Capacitatea electrică instalată este de 29,65 MW/h, iar capacitatea termică instalată este de 130,5 MW/h. Centrala de înaltă eficienţă funcţionează la capacitate, furnizând energie cu 116 lei pe gigacalorie, acesta fiind cel mai mic preţ de producere şi comercializare din ţară. Prin contract, tariful de 116 lei trebuie menţinut pe o perioadă de 5 ani de la punerea în funcţiune a centralei, care a avut loc în toamna lui 2013. În intervalul scurs de atunci, centrala pe biomasă a funcţionat la capacitate maximă pe durata sezonului rece, când în lucru sunt toate cele patru cazane. Tot la capacitatea maximă, dar în regim de vară, cu doar două cazane, s-a funcţionat în sezonul călduros, perioadă în care este asigurată doar apa caldă necesară consumatorilor din municipiul Suceava.

Contractul de delegare a serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice către câştigătorul negocierilor cu administraţia locală, societatea comercială Thermonet Suceava, a fost semnat la sfârşitul săptămânii trecute, moment de la care a început, oficial, şi sezonul de încălzire 2015-2016. Thermonet are ca acţionari pe Adrem Invest Bucureşti şi Elsaco Botoşani, preluând serviciul de alimentare cu apă caldă şi căldură de la Termica, societate intrată în faliment.

Sucevenii vor continua să plătească energie termică subvenţionată, la tariful de 185 de lei pentru o gigacalorie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: