Taxe – pentru toţi, subvenţii – doar unora

 Problema acordării discriminatorii a subvenţiilor pentru încălzire, de care beneficiază acum doar cetăţenii care au locuinţele branşate la sistemul centralizat de termoficare, face obiectul unei solicitări în Parlament pentru ministrul dezvoltării regionale, Sevil Shhaideh.

Astfel, deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan, vicepreşedinte regional al partidului, a adresat, în Parlament, o întrebare ministrului dezvoltării regionale, Sevil Shhaideh, privind tratamentul echitabil al tuturor contribuabililor.

Potrivit deputatului sucevean, în ultimii ani tot mai mulţi cetăţeni s­au debranşat de la sistemul centralizat de termoficare, ajungându-se ca în unele oraşe să se renunţe la susţinerea acestuia din cauza lipsei investiţiilor, a preţurilor mari şi a calităţii serviciilor.

El exemplifică în interpelare cu situaţia din municipiul Suceava unde aproximativ jumătate dintre locuitori beneficiază de agent termic furnizat în sistem centralizat, în timp ce cealaltă jumătate utilizează sisteme de încălzire proprii.

Ioan Bălan mai arată că, recent, în municipiu a fost selectat un nou operator de distribuţie şi transport a energiei termice, Thermonet, care va furniza apă caldă şi căldură la preţuri cu 50 de lei mai mari pe gigacalorie faţă de 2014.

În aceste condiţii şi ţinând cont de nivelul redus al veniturilor sucevenilor şi de faptul că e nevoie de subvenţie pentru a face facturile plătibile de cetăţeni, Ioan Bălan cere ca ministrul dezvoltării regionale să precizeze cum va fi soluţionată echitabil această situaţie.

Mai mult, deputatul sucevean subliniază că în urmă cu peste doi ani Guvernul anunţa că se va găsi formula pentru ca subvenţiile să fie acordate „ţintit” către persoanele cu venituri reale reduse şi întreabă care este stadiul acestei propuneri şi cum se poate pune în practică.

Totodată, Ioan Bălan întreabă care sunt măsurile pe care le vede Guvernul pentru ca sistemul de termoficare centralizat să fie eficientizat, mai ales că, teoretic, acest sistem ar trebui să ofere apă caldă şi căldură mai ieftin decât o centrală termică de apartament.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: