O săptămână de luptă împotriva traficului de persoane la Suceava

 > Peste 2.000 de elevi, părinţi şi profesori au participat la diverse acţiuni derulate în vederea diminuării, dacă nu eliminării, acestui flagel > O atenţie deosebită s-a acordat elevilor din şcolile generale şi liceele sucevene > Întâlniri, discuţii şi analize, activităţi interactive, expuneri de teme şi vizionări de filme cu caracter educativ-preventiv

 Pe data de 18 octombrie, la nivel european, este marcată „Ziua de luptă împotriva traficului de persoane”. În acest context, poliţiştii de prevenire din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, dar şi poliţiştii de proximitate din cadrul poliţiilor municipale şi orăşeneşti au organizat în săptămâna de care ne-am despărţit numeroase activităţi dedicate măcar diminuării dacă nu stopării acestui fenomen care face în continuare numeroase victime. Acţiunile derulate în perioada 12-18 octombrie au fost unele de informare şi prevenire, fiind susţinute de sesiuni de informare pentru elevii din şcolile generale şi licee, susţinute în colaborare cu specialişti din cadrul structurilor de crimă organizată, pe teme privind siguranţa pe reţelele de socializare, prevenirea pornografiei infantile, protecţia datelor personale şi prevenirea traficului de persoane.

Potrivit datelor obţinute de la Biroul de presă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, „peste 2.000 de elevi, părinţi şi profesori din municipiile şi oraşele sucevene au participat la acţiuni de informare cu privire la pericolele lumii virtuale şi vulnerabilităţile sistemelor informatice care generează riscuri asociate traficului de persoane. Au fost organizate întâlniri, dar şi activităţi interactive, expuneri de teme şi vizionări de filme cu caracter educativ-preventiv”. Nu a fost uitată prezentarea unor aspecte legislative privind traficul de persoane.

O acţiune cu caracter deosebit a fost desfăşurată la Colegiul Naţional de Industrie Alimentară Suceava, unde au participat peste 150 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a. „Activitatea a fost desfăşurată în parteneriat cu Asociaţia SOS (Stamp Out Slavery) din Irlanda, fiind prezentate cazuri reale ale unor tineri traficaţi pentru prestarea unor activităţi lucrative sau pentru exploatare sexuală” ne-a declarat subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava. Tot în cadrul manifestărilor derulate cu ocazia Săptămânii de luptă împotriva traficului de persoane, angajaţii suceveni ai MAI au prezentat şi un ghid al celor „6 paşi pentru a nu deveni o victimă a traficului de persoane”.

Pe lista localităţilor unde s-au derulat activităţile de prevenire s-a numărat şi oraşul Siret unde, „pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la acest fenomen, dar şi pentru responsabilizarea cetăţenilor în vederea luării unor decizii care să reducă riscul victimal, a fost desfăşurat un marş cu tema «Fiinţele umane nu sunt de vânzare», organizat de poliţişti şi Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret, la care au participat peste 300 de persoane. În timpul acţiunii tinerii au purtat pancarte cu mesaje preventive şi au tras un semnal de alarmă asupra acestei problematici, traficul de fiinţe umane – o formă a sclaviei zilelor noastre” ne-a mai declarat Ionuţ Epureanu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: