La Fălticeni, a XII-a ediţie a Târgului Mărului

targ mar spectacol 2015În perioada 17-18 octombrie, la Fălticeni s-a desfăşurat cea de-a XII-a ediţie a Târgului Mărului. Peste 20 de pomicultori din bazinul pomicol Fălticeni – Rădăşeni, dar şi din alte comune ale judeţului au prezentat şi au oferit spre vânzare, în cadrul unei expoziţii organizate în Piaţa „Nada Florilor”, aproape 50 de soiuri de mere, pere, gutui, sucuri de mere, băuturi alcoolice obţinute din fructe, siropuri, dulceţuri. Pe lângă producătorii de mere, la târgul de la Fălticeni au mai participat producători de legume, apicultori, meşteri populari, producători de material săditor certificat şi autorizat pentru înfiinţarea de livezi sau pentru plantarea în gospodărie. Membrii din Fălticeni ai Asociaţiei „Produs în Bucovina” au venit cu o ofertă bogată de produse din carne şi lapte, dar şi bere de casă. În cadrul târgului, specialiştii din cadrul Direcţiei Agricole, APIA Suceava şi ai Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Fălticeni au oferit consultanţă de specialitate.

Producătorii nu mai vor intermediari în drumul merelor spre elevi

În deschiderea târgului, standurile producătorilor au fost vizitate de Ioan Uţiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Cătălin Roşca, coordonatorul Compartimentului pentru Dezvoltare Rurală din cadrul Ministerului Agriculturii, primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Constantin Harasim, deputaţii Ioan Stan, Cezar Cioată şi Dumitru Pardău, vicepreşedintele CJ Suceava, Alexandru Rădulescu, Mihai Moraru, director executiv al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Suceava, Directorul executiv al Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Irinel Costan, Ionel Murariu, director APIA Suceava. Vizita oficialilor a fost o ocazie bună pentru pomicultori de a-şi spune durerile, printre acestea numărându-se importul de fructe din ţările Uniunii Europene, subvenţiile, analiza conţinutului de substanţe chimice folosite la combaterea dăunătorilor şi fertilizarea solului pentru fructele din import, desfacerea producţiei. Pomicultorii au apreciat iniţiativa legislativă prin care supermarketurile vor fi obligate să asigure 51% din fructele şi legumele comercializate din producţia internă şi au solicitat modificarea legii achiziţiilor publice pentru programul lapte – corn – măr din şcoli, astfel încât producătorii să poată livra fructele direct şi nu prin intermediari, care cumpără merele de la producător cu 90 bani kilogramul şi îl vând în şcoli cu 2-3 lei kilogramul. În acest sens, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a stabilit miercuri, 21 octombrie, o întâlnire cu producătorii pentru o discuţie care să constituie baza unei modificări legislative pe care Ministerul Agriculturii o va propune Guvernului sau Parlamentului.

„Din măr facem foarte multe în zona Fălticeni, sucuri naturale din mere, se face şi ţuica celebră de Rădăşeni, dar şi mărul ca atare se consumă. Mă bucur că anul trecut a fost livrat şi sper ca şi în acest an mărul de Fălticeni – Rădăşeni să fie livrat în şcolile din judeţul Suceava. Sunt alături de noi şi reprezentanţii Ministerului Agriculturii, demonstrând din nou că avem capacitatea să aducem specialişti şi decidenţi politici exact acolo unde sunt producătorii. În vară am fost pe zootehnie la Dorna Candrenilor cu domnul ministru, acum în toamnă suntem la Fălticeni şi apreciez că un ministru vine de două ori pe an pentru a discuta chestiuni importante”, a precizat Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava

Preţuri mici, 1,5-3 lei kilogramul, mere pe alese

Câteva mii de persoane au venit să viziteze târgul, iar câteva sute şi-au făcut aprovizionarea pentru iarnă cu mere. Clienţii au avut de ales dintr-o diversitate extrem de mare de soiuri, printre care Ionathan, Idared, Golden, Delicios, Generos, Florina, Wagner sau Ionagold, Rădăşeni, Fălticeni. Preţurile au variat în funcţie de soi şi calitate, de la 1,5 lei la 3 lei kilogramul, cele mai cumpărate fiind merele Ionathan, Golden şi Golden delicios al căror preţ a fost cuprins între 2 şi 2,5 lei. Cele mai scumpe au fost merele Renet, care deşi sunt mai puţin atrăgătoare şi lumea nu se înghesuie să le cumpere, sunt foarte bune pentru plăcintă şi prăjituri cu mere. Merele Renet sunt recomandate a fi consumate de persoanele cu diabet datorită conţinutului scăzut de zahăr. Un kilogram de asemenea mere s-a vândut cu 3 lei.

Preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni, Mircea Costişevschi, ne-a declarat că pomicultorii fălticeneni au venit la Târgul Mărului cu soiuri de mere care se produc în zonă. În cei 12 ani de când se organizează, Târgul Mărului a avut ca scop promovarea pomiculturii.

„În fiecare an am făcut eforturi împreună cu Primăria Fălticeni să aducem pomicultorii pentru a prezenta soiurile de mere, am invitat staţiuni pomicole din Iaşi, Bistriţa şi Fălticeni pentru a prezenta soiuri noi şi rezultatele cercetărilor. Producţia în acest an este mult mai slabă faţă de anul trecut pentru că am avut al doilea an de secetă în zonă, iar grindina şi-a adus o contribuţie importantă în unele ferme. Producţia este cuprinsă între 20 şi 30 de tone la hectar, în funcţie de soiuri, cei care au avut sisteme de irigaţie având o producţie mult mai bună.

S-au înfiinţat livezi noi cu material săditor adus din Olanda cum ar fi soiurile Golden Riders, Idared Est, Gala, unde producţiile sunt foarte bune. Din cele peste 300 de hectare pe care le deţin membrii asociaţiei, o parte din livezi sunt înfiinţate înainte de 1989 şi în momentul de faţă trebuie înlocuite cu noile soiuri pentru a avea o producţie bună”, ne-a declarat Mircea Costişevschi.

Seceta a înjumătăţit producţia

Pomicultorii fălticeneni au început recoltatul după 15 septembrie şi mai au de cules aproximativ o săptămână, toamna fiind destul de dificilă, cu perioade de 3-4 zile în care nu s-a putut intra în livadă. Zăpada din ultima săptămână nu a creat probleme, nu a afectat fructele, precipitaţiile căzute contribuind la producţia de anul viitor.

Aşa cum am aflat de la ing. Mihai Fântânaru, unul dintre producătorii mari de mere din zona Fălticeni, anul 2015 nu este unul foarte bun pentru pomicultura suceveană din cauza condiţiilor meteorologice. Chiar dacă mai bine de jumătate din livadă este irigată, jumătate din cantitatea de mere este pentru industrie fructele fiind afectate de gheaţa căzută în timpul verii.

De le cercetătorul dr. ing. Gheorghe Iacobuţă am aflat că în această vară au fost condiţii deosebit de dificile. Au fost temperaturi excesiv de ridicate, 40 de zile consecutiv cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, un deficit de precipitaţii de peste 300 de litri pe metrul pătrat care s-a manifestat în lunile iulie şi august. Atunci când are loc diferenţierea mugurilor floriferi, de aceea este posibil să fie probleme şi cu producţia anului următor, anul acesta producţia fiind diminuată şi calitatea afectată pentru că am avut şi grindină. Practic nu este măr care să nu fie afectat de 2-3 lovituri de grindină.

Târgul Mărului oferă posibilitatea cunoaşterii sortimentului la măr din zonă, abundenţa soiurile cunoscute şi recomandate de Staţiunea de Cercetare Fălticeni pentru zonă. Este cunoscut că gustul mărului românesc este neîntrecut şi deosebit.

Exemple de bună practică

Doi dintre producătorii fălticeneni, Pavel Onea şi Mihai Fântânaru, au reuşit să pătrundă cu mere produse la Fălticeni în trei dintre supermarketurile din Suceava. „Se cere calitate, în primul rând, cantitate suficientă şi foarte multă seriozitate. De trei ani suntem intraţi pe această piaţă. Sunt avantajoase astfel de contracte pentru că ştii exact ce producţie vei vinde acelui magazin, cât şi când vei încasa şi îţi poţi face un plan de investiţii”, ne-a declarat Pavel Onea.

Şi sucul de mere produs în cele trei fabrici de suc care funcţionează în Fălticeni este la mare căutare atât în marile lanţuri de magazine din ţară, cât şi în străinătate. „Având astfel de fabrici nu mai suntem nevoiţi să dăm merele la industrializare toamna, la preţuri de nimic. În plus, şi pe parcursul depozitării putem aduce plusvaloare merelor cu care nu putem ieşi pe piaţă, sau, în cel mai rău caz, putem valorifica fructele pe care nu le putem vinde. Este al patrulea an de producţie, am început cu paşi mici şi mergem înainte”, ne-a spus Ciprian Onea, proprietarul a 50 de hectare de livadă.

Ministerul agriculturii are ca prioritate promovarea produsului românesc

În cadrul întâlnirii pe care secretarul de stat Ioan Uţiu a avut-o cu pomicultorii, conducerea OJFIR şi APIA, principalele discuţii s-au axat pe problemele cu care se confruntă deţinătorii de livezi, dezvoltarea pomiculturii, politica de reconversie în pomicultură, acordarea subvenţiilor, înfiinţarea de noi plantaţii, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, importanţa cercetării pentru agricultură etc.

Secretarul de Stat Ioan Uţiu le-a spus pomicultorilor că nu a venit la Fălticeni să le vorbească despre pomicultură, ci a venit să îi asculte şi apoi împreună cu aparatul de specialitate al Ministerului Agriculturii să se apuce de lucru pentru a rezolva problemele. Ioan Uţiu a spus că există deschidere şi transparenţă totale din partea Ministerului Agriculturii pentru a ajuta fermierii.

„Subvenţiile au un regim foarte clar stabilit. Aici este mai greu să schimbăm ceva, chiar dacă la nivel de minister avem în vedere promovarea produsului românesc. Este o iniţiativă ca în marketuri să vindem 51% produse româneşti. Acum este o discuţie dacă este bine sau nu este bine, pentru că este o piaţă liberă. Această iniţiativă o punem sub forma securităţii alimentare, pentru că avem certitudinea că produsele noastre româneşti sunt produse de calitate. Se pune întrebarea dacă producătorul român va asigura cantitate şi calitate. Din punctul meu de vedere, nu o să avem astăzi o anumită cantitate. Dacă cineva spune daţi astăzi o cantitate de mere sau cartofi nu o să puteţi da. Dar dacă fermierul are un contract ferm pentru anul viitor cu supermarketul, va creşte producţia, va crea noi culturi pentru a asigura cantitatea şi calitatea.

Acum, la minister sunt aproape de finalizare programele de reconversie şi programele de creare de noi livezi. Volumul alocat ca finanţare este mult mai mare, ştim că vin mere din alte ţări şi de aceea încercăm prin orice formă legislativă, legală, să creăm condiţii prin care să ajutăm fermierul român.

În noul program este subvenţie europeană şi subvenţie guvernamentală. Negocierile la Comisia Europeană nu sunt simple, dar în noul PNDR lucrurile sunt schimbate substanţial. În funcţie de feedbakul pe care îl vom avea din zona pomicultorilor în implementarea PNDR-ului unele lucruri vor putea fi corectate în 2017”, a declarat secretarul de stat Ioan Uţiu.

Merele de Fălticeni, comercializate şi în Germania

Primarul Cătălin Coman consideră că intră în atribuţiile administraţiei publice locale să promoveze tot ce are mai valoros pe raza localităţii, iar mărul de Fălticeni a devenit încet, încet un brand naţional.

„Avem invitaţi un secretar de stat şi un director general din Ministerul Agriculturii, ceea ce demonstrează că tot ceea ce înseamnă pomicultură în zona noastră interesează şi autorităţile. Pomicultorii şi toţi cei interesaţi au astfel ocazia să primească cele mai competente răspunsuri la întrebările profesionale pe care le vor adresa. Noi, ca primărie, ne-am străduit să avem două zile de sărbătoare, ne-am pregătit şi cu spectacole artistice, astfel încât să strângem cât mai mulţi oameni în Piaţa «Nada Florilor». Am întâlnit oameni care au venit să caute un anumit soi de măr de la un anumit producător, ceea ce înseamnă că ceea ce facem de câţiva ani are rezultate palpabile.

Sunt câţiva pomicultori din Fălticeni care au pătruns cu merele în supermarketuri, este un lucru extrem de bun, sunt lanţuri de magazine recunoscute pe plan mondial şi ne bucură faptul că în aceste supermarketuri chiar şi din străinătate găsim etichete cu produs la Fălticeni – România. Rămâne în grija autorităţilor de la nivel naţional şi a producătorilor să dezvolte acest cap de pod creat şi mărul de Fălticeni să ajungă în întreaga lume. Sunt supermarketuri din Germania care comercializează mere produse la Fălticeni”, a declarat primarul Cătălin Coman.

Târgul Mărului a fost organizat de Primăria Municipiului Fălticeni în colaborare cu Asociaţia Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Asociaţia „Produs în Bucovina, Centrul Cultural Bucovina şi Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: