La alimentele de bază, în ultima perioadă, preţuri mai mari decât înainte de reducearea TVA !

Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a cerut, în Parlament, preşedintelui Consiliului Concurenţei, să verifice corectitudinea majorării de preţuri la alimentele de bază, arătând că după o scădere a acestora după reducerea TVA de la 24 la 9 la sută, s­-a constatat, în septembrie, că în unele cazuri preţurile sunt mai mari decât înaintea reducerii TVA.

Într-o interpelare adresată preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, deputatul Ioan Bălan a amintit că dezbaterile publice privind impactul reducerii TVA de la 24 la 9 la sută pentru alimentele de bază asupra preţului final plătit de consumatori au variat de la „un pesimism iraţional la un optimism fără argumente” pe ideea că reducerea de TVA se va resimţi pe termen lung în preţul alimentelor.

El a arătat că inclusiv Guvernatorul BNR a estimat un transfer parţial pozitiv asupra preţurilor finale, fapt care s­-a şi întâmplat câteva săptămâni, fiind şi motivul pentru care s-­a raportat o inflaţie negativă pe lunile iulie şi august.

„Începând cu luna septembrie însă, preţurile au început să se ajusteze cu foarte mare viteză (fără argumente obiective: evoluţia preţurilor internaţionale, importuri, secetă etc.), iar la unele mărfuri acestea sunt chiar mai mari faţă de 30 iunie 2015, înainte de reducerea TVA de la 24 la 9 la sută pentru produsele de bază”, scrie Bălan.

El subliniază că încă de la introducerea acestei măsuri Guvernul Ponta a încercat să intervină în politica de vânzări a comercianţilor, uitând sau ignorând că economia României este liberă, concurenţială şi că piaţa nu trebuie perturbată de intervenţii brutale din partea Guvernului.

Bălan îi aminteşte lui Chiriţoiu că şi Consiliul Concurenţei s­-a angajat să monitorizeze preţurile din piaţă prin „Monitorul preţurilor” o platformă electronică ce poate fi pusă sub semnul întrebării, mai ales după majorarea preţurilor.

Deputatul sucevean atrage atenţia că doar Consiliul Concurenţei este cel care creează condiţii loiale de concurenţă pe piaţa românească, iar practicile concurenţiale neloiale ale lanţurilor de supermarketuri, cu dumping comercial cu produse de import, par să fie adevăratele probleme cu impact asupra preţului final, la care Consiliul Concurenţei nu are încă o soluţionare, pentru că amendarea lor se va întoarce tot împotriva consumatorului prin preţuri.

Deputatul Ioan Bălan îi cere preşedintelui Consiliului Concurenţei să explice care ar fi măsurile pe care instituţia le va lua pentru creşterea concurenţei loiale în comerţul cu amănuntul, în condiţiile în care de la 1 ianuarie TVA general va scădea de la 24 la 20 la sută şi că există riscul ca această relaxare fiscală să avantajeze comercianţii şi nu consumatorii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: